Nieuws
Geplaatst op: 17-05-2023 om 13:17 uur
Laatst gewijzigd op: 17-05-2023 om 17:30 uur

Column: Samen bereik je meer

In mijn vorige column stond ik al kort stil bij het belang van samenwerking. Samen bereik je meer. In mijn functie als Directeur Publieke Gezondheid van Kennemerland heb ik het altijd als een belangrijke taak gezien om organisaties die een taak hebben voor gezondheid, samen te brengen. We mogen ons gelukkig prijzen met een sterk zorgnetwerk in onze regio (denk aan ziekenhuizen, verpleeghuizen, huisartsen en meer). Aangezien gezondheid niet op zichzelf staat en gemeenten hier een belangrijke verantwoordelijkheid in hebben, is daar ook gebouwd aan bruggen tussen dit netwerk en het openbaar bestuur.

Samenwerken betekent dat je voorbij je eigen belang moet willen kijken en bereid zijn om jezelf in dienst van het grotere geheel te stellen. Je geeft er iets voor op, maar de opbrengst is daar dan ook naar. Immers het essentieel dat jeals inwoner van Kennemerland er de vruchten van plukt. Het zal je verder niet uitmaken of het ene ziekenhuis met de andere huisarts samenwerkt. Je wilt professioneel en snel geholpen worden als dat nodig is.

Altijd intensieve samenwerking ziekenhuizen, huisartsen, verpleeghuizen

Dat er goed wordt samengewerkt ziet of hoor je niet snel en over wat het oplevert wordt ook niet altijd gecommuniceerd. Maar weet dat wij als GGD tijdens de vaccinatiecampagne intensief samenwerkten met ziekenhuizen, huisartsen en verpleeghuizen en we er zo voor konden zorgen dat in tijden van schaarste geen vaccin verspild werd. Als er iets over was, dan zorgden we ervoor dat dit terechtkwam bij mensen die zich beschermd wilden weten tegen het coronavirus. Doordat wij samenwerken met de gemeenten, staan er op diverse stranden palen waar iedereen gratis zonnebrandcrème uit kan halen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Spoedplein Ijmond

Voor het Spoedplein in de IJmond bijvoorbeeld, hebben zes organisaties hun krachten gebundeld. Ze gaan samenwerken als één organisatie, op één locatie (het nieuwe spoedplein in het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk). Op deze manier is het mogelijk om spoedzorg ook dicht bij huis in de kleinere, regionale ziekenhuizen te behouden en is de zorg in de avond, nacht en het weekend beter geborgd.

Damiate spreekuur voor dak- en thuislozen

Soms is samenwerking belangrijk voor juist een kleine groep kwetsbare personen. Zoals onze verpleegkundigen Maatschappelijke Zorg, die tijdens het ‘Damiate’ spreekuur voor dak- en thuislozen samenwerken met huisartsen, om ervoor te zorgen dat zij meteen geholpen kunnen worden. Binnen deze groep wordt veel zorg gemeden, maar op deze manier kan in het moment de juiste zorg worden geboden. Het belangrijkste is dat we er als samenleving de vruchten van plukken. En ervoor open staan om elkaar te helpen.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.