Nieuws
Geplaatst op: 02-05-2023 om 15:57 uur
Laatst gewijzigd op: 02-05-2023 om 16:14 uur

Naar Mekka en Medina voor Hadj of Umrah

Elk jaar zijn er tijdens de Umrah en de Hadj twee tot drie miljoen mensen in Mekka. Omdat er zoveel mensen bij elkaar zijn, is de hygi├źne vaak minder goed en loop je meer risico om ziek te worden. Met goede voorbereidingen, waaronder vaccinaties, kun je veel gezondheidsproblemen voorkomen. Ga jij naar Mekka of Medina kom dan naar GGD Kennemerland voor vaccinaties en advies op maat.

Voor het maken van een afspraak kun je terecht op onze webpagina Gezond op reis.

Verplichte vaccinatie: Meningokokken

Vaccinatie tegen meningokokken voorkomt hersenvliesontsteking. De vaccinatie is verplicht voor alle pelgrims tijdens de Hadj en de Umrah. Na vaccinatie ontvang je van ons een vaccinatiepaspoort dat je nodig hebt bij de ambassade van Saoedi-Arabië voor het verkrijgen van een visum. Je moet je minimaal 10 dagen voor vertrek laten vaccineren.

Aanbevolen vaccinaties DTP en Hepatitis A

Hepatitis A, Polio en Difterie worden overgedragen via besmet eten en drinken, vieze toiletten en door slechte hygiënische omstandigheden. De Tetanusbacterie kun je oplopen als straatvuil of stof in een wond komt. Door de grote hoeveelheid mensen dicht op elkaar, onder meer in kampementen, heb je een grote kans om met bovenstaande ziektes in aanraking te komen. Wij raden je daarom aan je hiertegen te laten vaccineren

  • DTP: Difterie, Tetanus en Poliomyelitis
    Als je in je jeugd DTP-vaccinaties hebt gekregen, is één DTP-vaccinatie voldoende. Nog geen DTP vaccinatie gehad, dan zijn drie DTP-vaccinaties nodig. Een serie van drie vaccinaties of een herhaalvaccinatie geeft 10 jaar bescherming.
  • Hepatitis A
    Of je je moet laten vaccineren hangt af van waar je bent geboren en opgegroeid. Na twee vaccinaties ben je 30 jaar beschermd. De eerste vaccinatie biedt 1 jaar bescherming.

Na de reis

Je kunt een infectieziekte oplopen waar je niet meteen ziek van wordt. Als je binnen 2 weken na terugkomst in Nederland klachten krijgt, neem dan contact op met de huisarts en vermeld je reis naar Saoedi-Arabië.

Meer weten?

Lees onze Folder Naar Mekka en Medina voor Hadj of Umrah of kijk op onze webpagina Gezond op reis