Nieuws
Geplaatst op: 13-04-2023 om 20:01 uur
Laatst gewijzigd op: 13-04-2023 om 20:04 uur

Column: Slim zongedrag

We bevinden ons momenteel in een positie waarbij we ons nog niet echt bezig hoeven te houden met de gevolgen van zonverbranding. Het weer laat ons nog een beetje in de steek en in april hebben we vooralsnog vooral te maken met regenachtige weekenden. Maar de zon gaat natuurlijk weer een keer schijnen en dan is het wel zo verstandig om goed voorbereid op pad te gaan.

Dat kan bijvoorbeeld door te gaan zonnen op een plek waar gratis zonnebrandpalen staan zoals sinds afgelopen week in Beverwijk het geval is. Bezoekers kunnen bij de strandopgangen aan de Relweg en De Zwaanstraat terecht voor gratis zonnebrandcrème en smeeradvies. Naar ik weet timmert ook Zandvoort aan de weg om maatregelen te nemen. Welkome initiatieven aangezien huidkanker in onze regio en meer in het bijzonder in de kustplaatsen vaker voorkomt dan in de rest van Nederland.

Huidkanker meest voorkomende kankersoort

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Maar liefst één op de vijf mensen ontwikkelt een vorm van huidkanker. De grootste oorzaak is te lange blootstelling van de huid aan de zon. Toch lopen veel mensen zonverbranding op tijdens een dag op het strand, bijvoorbeeld omdat ze zich niet vaak en dik genoeg insmeren. Met zonnebrandpalen en het zonbeschermingsadvies kan daar verandering in komen.

Ook beschermende kleding & schaduw belangrijk

Maar je kunt zelf natuurlijk ook de nodige voorbereidingen treffen en er rekening mee houden als je een dagje in de zon ligt. Naast voldoende smeren is het belangrijk om beschermende kleding te dragen en regelmatig de schaduw op te zoeken. Laten we ons vooral verheugen op een mooie zonnige lente en er tegelijkertijd voor zorgen dat we onze gezondheid niet uit het oog verliezen!

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.