Nieuws
Geplaatst op: 14-04-2023 om 12:51 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2023 om 12:56 uur

Pop-up HPV-vaccinatielocatie bij Nova College

GGD Kennemerland opent op dinsdag 18 en donderdag 20 april een pop-up HPV-vaccinatielocatie bij het Nova College in Haarlem. Studenten die tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 geboren zijn, kunnen dan hun gratis HPV-vaccin halen op de campus in een ruimte in paviljoen de Mug aan de Zijlweg 203. De pop-up locatie is geopend van 09.00 tot 14.00 uur. Ook op de vaste vaccinatielocaties is het mogelijk zonder afspraak langs te komen voor een vaccinatie.

Er loopt momenteel een inhaalcampagne voor HPV-vaccinaties bij jongeren. Deze groep krijgt nu de kans om zich in 2023 gratis te laten vaccineren tegen HPV. Ieder jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. Het HPV-vaccin beschermt tegen baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en de penis.

Aan jongvolwassenen wordt geadviseerd om zo snel mogelijk, maar in ieder geval vóór 1 juli, de eerste prik te halen. Tussen de twee vaccinaties moet minimaal 5 maanden zitten. De inhaalcampagne eindigt in december van dit jaar. Daarna zijn de prikken voor jongvolwassenen tussen de 18 en 27 jaar voor eigen rekening, dit kost enkele honderden euro’s. Je komt in aanmerking voor deze HPV-vaccinatie als je tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 geboren bent.

Een HPV-infectie kan ook andere soorten kanker dan baarmoederhalskanker veroorzaken, zoals kanker van de anus, penis, en de mond- en keelholte. Deze vormen van kanker komen (ook) bij mannen voor en worden steeds vaker gezien.Daarom is het heel belangrijk ook jongens te vaccineren tegen HPV, om hen tegen deze soorten kanker op latere leeftijd te beschermen. Daarnaast draagt vaccinatie van jongens bij aan de bescherming van de hele bevolking tegen HPV en HPV-gerelateerde kanker. Hoe meer mensen immuun zijn voor een bepaalde infectie, hoe kleiner namelijk de kans is op verspreiding.

Meer info: HPV vaccinatie voor jongvolwassenen | GGD Kennemerland

hpv jongvolwassenen