Nieuws
Geplaatst op: 26-04-2023 om 17:49 uur
Laatst gewijzigd op: 26-04-2023 om 17:52 uur

Column: Op onze gezondheid

Het gaat in Nederland vaak over de zorg. En als we het dan over zorg hebben, bedoelen we de huisarts of het ziekenhuis. Dan gaat het snel over hoe goed je bent geholpen, of de zorg in de buurt kon worden gekregen, hoe snel dat ging of de capaciteit op de intensive care. En de personeelstekorten niet te vergeten. Maar het gaat niet zo vaak over de publieke gezondheid. Ofwel: de gezondheid van ons allemaal. En dat is nu juist een belangrijk onderwerp om over te praten.
Het gaat namelijk niet goed! Er wordt nog teveel gerookt, gedronken en we zijn te zwaar. Wij zijn als Nederland onze koppositie in de Europese Unie wat betreft de gemiddelde levensverwachting al lang verloren. Uit onderzoeken die we als GGD uitvoeren, blijkt dat het al een tijdje de verkeerde kant opgaat. Hoever laten we het nog komen voordat er ingegrepen wordt?

Inwoners gezonder maken

Gelukkig is er deze week een belangrijk rapport gepresenteerd: Op onze gezondheid. Daarin doet de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving een aantal adviezen om de publieke gezondheid de aandacht te geven die hij verdient. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat inwoners van Nederland gezonder worden en gezond blijven. Er zijn veel uitdagingen op dit gebied. De gezondheidsverschillen tussen mensen met meer en minder geld in Nederland nemen toe. Nu gaat het niet zozeer om wegwerken van het verschil, maar vooral om hoe we mensen in een achterstandsituatie vooruit helpen.

Leefgewoonten en ongezonde voeding risico

Jongeren kampen steeds vaker met mentale problemen. Onze leefgewoonten en ongezonde voeding blijven belangrijke gezondheidsrisico’s. Om gezond te kunnen leven is een gezonde leefomgeving essentieel en lang niet iedereen woont in een gezonde leefomgeving. Daarom is het fijn dat nu geadviseerd wordt extra geld te investeren in onze gezondheid en op zoek te gaan naar de achterliggende oorzaken.

Hopelijk het tij keren

Mensen worden ook ongezonder omdat het bijvoorbeeld tegenzit op werk of er thuis iets speelt. Omgekeerd kan een goede gezondheid ervoor zorgen dat het gemakkelijk wordt om andere problemen aan te pakken. Al met al gaan we hopelijk het tij keren. Maar zelf moeten we ook aan de slag. Wat doe jij om gezond te blijven?

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.