Nieuws
Geplaatst op: 04-04-2023 om 12:23 uur
Laatst gewijzigd op: 04-04-2023 om 12:27 uur

Column: Groente en fruit

Vorige week is de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen gepubliceerd. Daarin staat te lezen dat de mentale gezondheid van jongvolwassenen (16 tot en met 25 jaar) onder druk staat. Het aantal jongvolwassenen met serieuze suïcidale gedachten is schrikbarend hoog (31%). Ongeveer de helft van de jongvolwassenen heeft vaak stress en psychische klachten. Daarnaast blijkt dat 24% van deze groep overgewicht heeft. Een te hoog percentage dat zo snel als mogelijk teruggedrongen moet worden.

Een effectieve bijdrage om te helpen gezonder te leven is het goedkoper maken van groente en fruit. Nu is het zo dat de prijs van ongezond voedsel lager ligt, waardoor mensen gestimuleerd worden ongezond te eten. Helemaal de groep mensen met een kleine portemonnee, die qua gezondheid toch al in een achterstandspositie dreigen te raken.

Suiker duurder, groente goedkoper

Het huidige kabinet had bij haar aantreden het plan om concrete maatregelen te treffen om overgewicht te bestrijden. Doel was om suiker duurder te maken (suikertaks) en groente en fruit goedkoper (geen btw meer). Vanuit gezondheidsperspectief een toe te juichen besluit, dat door vrijwel iedereen wordt gesteund. Het is het meest populaire idee van de regering.

Twijfel gezaaid

Het mooie plan dreigt echter in het water te vallen. Een week terug verscheen een rapport waarin staat dat afschaffing maar een beperkte gezondheidswinst zou opleveren. En vooral veel gedoe over welke producten precies geen btw meer betaald zou moeten worden. De twijfel die daarmee wordt gezaaid is in mijn ogen niet geheel terecht.

Prijsverlaging op gezonde voeding effectief

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat prijsmaatregelen op voeding effectief zijn. Een Nederlandse studie, waarin mensen een half jaar lang 50% korting kregen op groente en fruit, liet zien dat dit leidde tot een stijging van de aankopen van gezonde voedingsproducten, terwijl een educatief programma geen effecten liet zien. Ook onderzoeken van de Wereldgezondheidsorganisatie bevestigen dat prijsverlagingen op gezonde producten bijdragen aan de consumptie ervan. Helemaal als deze worden uitgevoerd samen met het invoeren van een suikertaks.

Gezonde voeding van groot belang

Aangezien goed en gezond eten aan de basis ligt van onze gezondheid en een gezond mens ook mentaal weerbaarder is, is het bijzonder jammer dat praktische bezwaren een goede stap voorwaarts in de weg zitten. Vanuit GGD Kennemerland kunnen we niet anders dan herhalen dat gezonde voeding van groot belang is en we er alles aan moeten willen doen om voldoende groente en fruit in bereik te brengen van iedereen.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.