Nieuws
Geplaatst op: 17-04-2023 om 13:28 uur
Laatst gewijzigd op: 17-04-2023 om 14:21 uur

Controleer weer op teken

17 april start de Week van de teek. In deze week wordt er speciaal aandacht gevraagd voor de risico’s van tekenbeten en hoe je deze kunt voorkomen. Teken zijn er het hele jaar door. Maar de meeste mensen worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober met een piek in de maand juni. Wanneer de temperatuur boven de 7℃ komt worden ze actief. Teken kunnen ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme en Tekenencefalitis (TBE).

Wat zijn teken?

Een teek lijkt op een heel klein plat spinnetje en leeft van bloed. Wanneer een teek zich vastbijt in je huid lijkt het of er een zwart puntje op je huid zit. Door het opzuigen van het bloed is dit puntje na een paar dagen een bolletje op je huid, zo groot als een erwt en bruin tot grijs van kleur. Teken zitten laag bij de grond tussen het hoge gras, struikgewas en bladeren, in bos, heide en ook in de tuin. In binnen- en buitenland. Teken kruipen op mensen en dieren en bijten zich eerst vast in de huid, voordat ze bloed gaan zuigen. Daar merk je vaak niets van.

Zo voorkom je een tekenbeet

  • Blijf op de paden en loop niet door hoog gras of struikgewas;
  • Draag bedekkende kleding (lange broek, broekspijpen in de sokken, stevige schoenen);
  • Smeer de onbedekte huid in met een insectenwerend middel met minimaal 30% DEET;
  • Wees extra alert bij kamperen aan de bosrand en langs de omzoming van een camping;

Controleer jezelf!

Ben je ‘in het groen’ geweest?  Controleer jezelf en anderen dan op tekenbeten en verwijder hem zo snel mogelijk. Doe hier de tekencheck! Let op! Een klein rood plekje op de plaats van de tekenbeet in de eerste paar dagen na de beet is een normale huidirritatie. Wordt dat plekje niet groter en verdwijnt het binnen enkele dagen weer, dan is de kans zeer klein dat het plekje een symptoom is van de ziekte van Lyme. Wordt de plek groter, ga dan naar de huisarts.

Ziekte van Lyme

Eén op de 5 teken draagt een bacterie die de ziekte van Lyme overdraagt. Deze ziekte komt voor in Nederland en andere landen op het noordelijk halfrond. Meer over de ziekte van Lyme. Op de tekenradar kun je zien hoe actief de teken in Nederland zijn. Ook kun je hier een melding doen wanneer je in Nederland bent gebeten door een teek.

Vakantieplannen?

Zowel in Nederland als daarbuiten kun je een tekenbeet oplopen. Heb je vakantieplannen voor Europa om daar de natuur in te trekken? Vraag dan bij de GGD na of het nodig is om je te laten vaccineren tegen TBE. Tekenencefalitis is hersenvliesontsteking en wordt overgedragen door het tekenencefalitis-virus. Je kunt je hiertegen laten inenten bij de GGD. Meer informatie vind je op de website van de LCR. In Nederland is de kans op TBE vrij klein. Meer over tekenencefalitis.

Werkje met kinderen?

Ga je met een groep of klas op kamp en zoek je voorlichtingsmateriaal over teken? Ga dan naar de website van het RIVM.

Teken in de natuur