Nieuws
Geplaatst op: 02-03-2023 om 09:11 uur
Laatst gewijzigd op: 02-03-2023 om 10:02 uur

Op HPV Awareness Day zonder afspraak binnenlopen voor vaccinatie

Zaterdag 4 maart is het HPV Awareness Day. Het moment om stil te staan bij het Humaan papillomavirus (HPV) en de zes soorten kanker die het kan veroorzaken, zowel bij mannen als bij vrouwen. Dit jaar is het voor jongvolwassenen tussen de 18 en 27 jaar eenmalig mogelijk om zich gratis te laten vaccineren. Voor degenen die nog geen afspraak gemaakt hebben, openen 45 GGD-priklocaties in het land op HPV Awareness Day hun deuren voor HPV-vaccinaties zonder afspraak. Bij GGD Kennemerland kun je 4 maart op inloop terecht in Haarlem van 09.30 tot 16.00 uur.

Gelukkig beschermt de HPV-vaccinatie goed tegen kanker door HPV. Al 160.000 jongvolwassenen maakten een afspraak. Voor de overige 1,15 miljoen is enige haast geboden. Er moet namelijk minimaal vijf maanden tussen de twee prikken zitten. Ben jij de brief kwijt, vergeten of had je er nog niet aan gedacht? Kom dan zaterdag naar de inloop!

Kanker door een virus

HPV kan zowel bij mannen als vrouwen tot kanker leiden. Het virus is bijzonder besmettelijk, 80% van de mensen loopt het op. Meestal verdwijnt het binnen twee jaar weer uit het lichaam, maar bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dit niet. Dan kan HPV cellen aantasten die vervolgens kanker kunnen ontwikkelen. Bij mannen is dat penis-, anus- of mond- en keelholtekanker. Bij vrouwen gaat het om baarmoederhalskanker, kanker aan de vagina, de schaamlippen of in de mond- en keelholte. Jaarlijks overlijden in Nederland ruim 400 mannen en vrouwen door HPV-kanker. Voor alle vragen over HPV en de vaccinatie organiseert het RIVM op 3 maart een online chat via de Instagram van het RIVM.

Alleen in 2023 gratis prikken inhalen

Vanuit het Rijksvaccinatieprogramma krijgen meisjes en jongens in het jaar dat ze tien worden een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. Jongens krijgen pas sinds vorig jaar de kans zich tegen HPV te beschermen, daarom vindt de eenmalige inhaalcampagne plaats. Alle jongens, jonge mannen en ongevaccineerde meisjes en jonge vrouwen tussen de 12 en 27 jaar hebben vorig jaar of dit jaar een uitnodiging voor vaccinatie ontvangen. Tieners tot achttien jaar krijgen een brief met afspraak van de jeugdgezondheidszorg. Jongvolwassenen tussen de 18 en 27 kunnen terecht bij de GGD, op 4 maart dus zonder afspraak. De inhaalcampagne eindigt in december van dit jaar. Daarna zijn de prikken voor jongvolwassenen tussen de 18 en 27 voor eigen rekening, zo’n €350 tot €400 in totaal.

Over de HPV-vaccinatie

De eenmalige uitbreiding van de HPV-vaccinatie volgt een advies van de Gezondheidsraad en is in lijn met de doelstelling van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). De WHO wil een vaccinatiegraad van 90% onder meisjes realiseren om baarmoederhalskanker de wereld uit te helpen – op dit moment is gemiddeld 65% van de meisjes gevaccineerd. Jongvolwassenen die zich tegen HPV willen beschermen, kunnen via hpvafspraak.nl zelf een afspraak plannen bij de GGD. De HPV-vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma dat wordt gecoördineerd door het RIVM.

Locatie vrije inloop HPV-vaccinatie 4 maart

  • Ijsbaanlaan 4a, Haarlem van 09.30 tot 16.00 uur. 

Meer informatie