Nieuws
Geplaatst op: 29-03-2023 om 16:39 uur
Laatst gewijzigd op: 29-03-2023 om 16:42 uur

Nieuwe RIVM-onderzoek over stof in de IJmond

Vandaag publiceert het RIVM het onderzoek ‘Depositie onderzoek IJmond najaar 2022’, dat in opdracht van de provincie Noord-Holland is uitgevoerd. De resultaten van het onderzoek uit het najaar van 2022 bevestigen de bevindingen van de twee eerdere onderzoeken: in de IJmond zitten grotere hoeveelheden PAK en metalen in neergedaald stof dan elders in Nederland. Dit is vooral in Wijk aan Zee het geval. Deze hoeveelheden zijn ongewenst voor de gezondheid van kinderen.

Wat kunnen inwoners doen?
Hoewel de inwoners er niets aan kunnen doen dat het stof in hun omgeving neerkomt, kan de blootstelling via hand-mondcontact en de huid beperkt worden door het schoonmaken van speeltoestellen, regelmatig handen wassen (ook van de kinderen) en goed afspoelen van moestuingewassen.

Tata Steel terrein
In het stof dat neerdaalt in de omgeving van Tata Steel heeft het RIVM ook in het najaar van 2022 hoge waarden van PAK en metalen gevonden. De hoeveelheden zijn vergelijkbaar met wat het RIVM gemeten heeft in 2020 en in het voorjaar van 2022. Alleen de hoeveelheid ijzer is zowel in het voor- als najaar van 2022 beduidend lager dan in 2020.

Zorgen over luchtkwaliteit
GGD Kennemerland heeft al langer zorgen over de luchtkwaliteit in onze regio. De GGD pleit daarom stelselmatig voor verbetering van de luchtkwaliteit in de regio, met als doel het leefklimaat en daarmee de gezondheid van de inwoners te verbeteren. Dit onderzoek van RIVM onderstreept het belang hiervan.

Het nieuwsbericht van RIVM met link naar het onderzoek staat hier.

Op dinsdag 4 april 2023 is er een informatiebijeenkomst voor inwoners over het derde onderzoek naar neerslag van stoffen in de IJmond: ‘Depositieonderzoek IJmond najaar 2022’. GGD Kennemerland is hierbij ook aanwezig. Aanmelden kan via deze link.