Nieuws
Geplaatst op: 16-03-2023 om 09:55 uur
Laatst gewijzigd op: 16-03-2023 om 09:59 uur

Column: Jong geleerd

Vorige week las ik in het nieuws het bericht over het gratis gezond ontbijt op school. De regering heeft eenmalig 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor basisscholen. Juist voor die kinderen die het nodig hebben in Nederland. In Scandinavië is voeding op school en educatie over gezondheid op school al 80 jaar de normaalste zaak van de wereld voor álle kinderen. Gezonde kinderen zijn immers gelukkige kinderen die daarnaast ook nog eens beter presteren.

Het is misschien niet heel verrassend, maar de proef in Nederland lijkt een succes. Kinderen starten de dag fitter, ze zijn gemotiveerder, zitten lekkerder in hun vel en eten gezonder. Wij dragen dit initiatief als GGD een warm hart toe. Elk kind moet de kans krijgen om gezond en gelukkig op te groeien. Een kind kan gezond opgroeien in een gezonde samenleving. En als je een gezonde samenleving wilt, moet je daar zo vroeg mogelijk mee beginnen met ervaringen én educatie. Juist het stukje educatie is belangrijk, op deze manier is het niet alleen ‘vullen’, maar wordt het voeden. Voeden van het hoofd en buik.

Gezonde leefstijl nog niet vanzelfsprekend

Jong geleerd is immers oud gedaan. Logisch dus dat er op veel scholen al aandacht is voor gezondheid, met sportdagen, de week van de liefde, schoolfruit en bijvoorbeeld themalessen. Maar een duurzame, gezonde leefstijl is voor veel leerlingen en studenten nog niet vanzelfsprekend. Uit onderzoek blijkt dat veel scholen baat hebben bij een steuntje in de rug, door advies op maat zodat zij duurzaam, structureel en planmatig aan de slag kunnen gaan met het versterken van de gezondheid en gezondheids-vaardigheden van leerlingen, ouders en docenten.

Concreet stappenplan

En daar kunnen wij een rol in spelen. De subsidies van Gezonde School kunnen daarbij helpen. Bijvoorbeeld door extra aandacht te besteden aan de fysieke en mentale gezondheid van leerlingen en studenten. Met behulp van de Gezonde School-aanpak en een concreet stappenplan kunnen scholen aan de slag. Makkelijk, wetenschappelijk onderbouwd én in de praktijk bewezen. Een school maakt zelf de keuze met welk gezondheidsthema ze aan de slag gaan. Bijvoorbeeld met Welbevinden, Voeding, Mediawijsheid, Bewegen en sport of Relaties en seksualiteit.

Extra zetje in de rug

Door de openstaande subsidies van Gezonde School kunnen scholen nét dat extra zetje in de rug krijgen in de vorm van ondersteuning uren van de GGD én extra geld. Misschien heb je een of meerdere kinderen die naar school gaan en zou jij het ook toejuichen als er meer aandacht is voor een gezonde leefstijl?

Subsidies open t/m 17 april

Dan is het goed om te weten dat de verschillende subsidies voor scholen tot en met maandag 17 april openstaan en is het mogelijk om een aanvraag in te dienen via het dashboard mijngezondeschool.nl. Informeer vooral bij jouw school of zij al bekend zijn met dit aanbod. Zo kunnen we samen een gezonde leefstijl op school de normaalste zaak van de wereld maken.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.