Nieuws
Geplaatst op: 14-03-2023 om 10:39 uur
Laatst gewijzigd op: 14-03-2023 om 10:44 uur

HPV-vaccinatie nu zonder afspraak mogelijk

GGD Kennemerland is deze week gestart met vrije inloop op alle humaan papillomavirus (HPV)-vaccinatielocaties voor jongvolwassenen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003. Met de vrije inloopactie op alle vaccinatielocaties maakt GGD Kennemerland de HPV-vaccinatie nog laagdrempeliger voor de doelgroep.

In Haarlem wordt zonder afspraak tegen HPV gevaccineerd op donderdag van 13.00 tot 19.30 uur en vrijdag en zaterdag van 09.30 tot 16.00 uur. De locatie in Velsen-Noord is op dinsdag van 09.30 tot 16.00 geopend. De Graankorrel in Hoofddorp is tenslotte dinsdag van 10.00 tot 15.30 uur open.

Inhaalcampagne

Dit jaar loopt er een inhaalvaccinatiecampagne tegen het HPV-virus voor mannen en vrouwen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003. Zo krijgen mannen die nog niet eerder zijn uitgenodigd, en vrouwen die niet of deels zijn gevaccineerd alsnog de mogelijkheid zich te laten vaccineren. In 2023 is de HPV-vaccinatie voor jongvolwassenen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 gratis. Er zijn twee HPV- vaccinaties nodig.

Kom op tijd

Geadviseerd wordt om zo snel mogelijk, maar in ieder geval vóór 1 juli, de eerste prik te halen. Tussen de twee vaccinaties moet minimaal 5 maanden zitten. De inhaalcampagne eindigt in december van dit jaar. Daarna zijn de prikken voor jongvolwassenen tussen de 18 en 27 jaar voor eigen rekening, dit kost enkele honderden euro’s.

Besmettelijk en seksueel overdraagbaar

HPV kan zowel bij mannen als vrouwen tot kanker leiden. Het virus is seksueel overdraagbaar en bijzonder besmettelijk, 80% van de mensen loopt het op. Meestal verdwijnt het binnen twee jaar weer uit het lichaam, maar bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dit niet. Dan kan HPV cellen aantasten die vervolgens kanker kunnen ontwikkelen. Bij mannen is dat penis-, anus- of mond- en keelholtekanker. Bij vrouwen gaat het om baarmoederhalskanker, kanker aan de vagina, de schaamlippen of in de mond- en keelholte. Jaarlijks overlijden in Nederland ruim 400 mannen en vrouwen door HPV-kanker.

Meer infoHPV vaccinatie voor jongvolwassenen | GGD Kennemerland