Nieuws
Geplaatst op: 08-03-2023 om 13:14 uur
Laatst gewijzigd op: 08-03-2023 om 13:22 uur

Column: De meldkamer

Je hoopt natuurlijk nooit in de situatie te belanden dat je 112 moet bellen en afhankelijk bent van de acute hulp van een ambulance. Maar als dat nodig is, dan wil je graag dat ze er snel zijn. Elke minuut telt in zo’n geval. Wie zorgt ervoor dat hulp wordt gestuurd als je 112 belt? Dat wordt geregeld in de meldkamer Ambulancezorg in Haarlem.

Als je belt krijg je iemand aan de lijn die zorgvuldig uitvraagt wat er aan de hand is. Al heel snel bepaalt de verpleegkundig centralist of een ambulance onderweg gaat. Ook al is de ambulance al aan het rijden, wordt doorgevraagd. Dat is nodig zodat de centralist adviezen kan geven hoe te handelen en de ambulancebemanning kan instrueren wat zij kunnen verwachten. Laatst was ik even op de meldkamer en zag ik met hoeveel deskundigheid, precisie en focus deze collega’s iedereen die hulp nodig heeft te woord staat.

Een paar ambulances paraat

Je kunt je voorstellen dat niet op elke hoek een ambulance staat. In de veiligheidsregio’s Noord Holland Noord, Zaanstreek Waterland en Kennemerland, die de meldkamer Ambulancezorg Noord Holland bedient, zijn er circa 75 ambulances beschikbaar. Een deel van deze ambulances is paraat. Dat wil zeggen dat een ambulance gebruiksklaar is en er een ambulanceverpleegkundige en ambulancechauffeur beschikbaar is.

Puzzelen wie waar naartoe gaat

Het is de taak van de meldkamer om de ambulances die paraat en bemenst zijn zo op te stellen in de regio dat zij bij een oproep snel ter plaatse zijn. Het werkgebied van de meldkamer strekt zich uit van Texel tot Nieuw Vennep en van Purmerend tot Zandvoort, dus het is continu puzzelen welke ambulance waar naar toe gaat en waar – als er even geen acute hulp nodig is – deze het beste opgesteld kan worden.

Klaarstaan als er wat aan de hand is

De meldkamercentralisten maken gebruik van allerhande technische voorzieningen. Het is indrukwekkend welke informatie allemaal op een punt wordt verzameld en gebruikt om voor ons als burgers klaar te staan als er wat aan de hand is. Dat geldt niet alleen voor de ambulances, maar ook voor brandweer en politie die vanuit dezelfde meldkamer in Haarlem hun werk doen.

Onzichtbaar zenuwcentrum van de spoedeisende zorg

Aangezien de technologische ontwikkelingen snel gaan is het voor centralisten zaak om goed bij te blijven. Dat is in deze tijden van schaarste aan personeel nog niet altijd een eenvoudige zaak. De medewerkers lopen op de tenen om de basis dienstverlening te leveren. De meldkamer mag dan voor ons niet echt zichtbaar zijn, het is het zenuwcentrum voor de spoedeisende hulp. Het is fijn dat we mogen vertrouwen op professionals die er elke dag weer voor zorgen dat die hulp dichtbij huis is.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.