Nieuws
Geplaatst op: 02-03-2023 om 16:50 uur
Laatst gewijzigd op: 02-03-2023 om 17:43 uur

30dagengezonder: doe je mee?

In maart sluiten wij ons met GGD Kennemerland weer aan bij de campagne 30dagengezonder. Het doel hiervan is het breken met onze slechte gewoontes. Niet door een vingertje op te steken en te zeggen wat we niet goed doen, maar door het positief stimuleren van ander gedrag.

Vanuit de eigen verantwoordelijkheid van mensen om het heft in eigen handen te nemen en te kiezen voor een nieuwe gewoonte die beter is voor onze gezondheid. Er zijn veel dingen die van invloed zijn op onze gezondheid waar we ons nog niet altijd bewust van zijn. Als we weten waar het wringt en we willen naar wat aan veranderen, hebben we al een mooi beginnetje.

Van voornemen naar vaste routine

Een goed voornemen is snel gemaakt. Ik ga minder snoepen, ik ga vaker naar de sportschool of nu ga ik echt afvallen. Vaak sneuvelen deze goede voornemens kort nadat ze waren bedacht. Uit onderzoek is duidelijk geworden dat als je een maand ander gedrag aanwent en volhoudt, de kans vele malen groter dat deze nieuwe gewoonte echt onderdeel van je vaste routine wordt.

Je kiest je eigen uitdaging

Jong en oud kan mee doen. Individueel of met het gezin, vrienden, de klas of collega’s. Iedereen kiest een eigen uitdaging. Dat kan zijn 30 dagen alcoholvrij, niet snoepen, elke dag 10.000 stappen zetten, planken, elke dag 30 minuten ontspannen, op tijd naar bed, koffie zonder suiker, 1,5 liter water drinken of echt tijd voor elkaar hebben.

Eenvoudige, leuke uitdaging samen

Vorig jaar waren er bijna 5000 aanmeldingen en deden ruim 2800 deelnemers uit bedrijven en scholen mee aan deze challenge. Dit jaar moeten we dat aantal natuurlijk gaan overtreffen, dus ik hoop van harte dat jij ook bij dit goede idee aansluit! Ik weet nog niet zo goed waar ik dit keer zelf voor wil gaan, maar een plannetje is snel gemaakt. Ik weet wel dat door het samen met iemand anders te doen het een eenvoudige maar ook leuke uitdaging gaat zijn.

Kijk op 30dagengezonder voor alle uitdagingen. 

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.