Nieuws
Geplaatst op: 01-02-2023 om 10:13 uur
Laatst gewijzigd op: 02-02-2023 om 15:02 uur

Column: Seksuele gezondheid

Wij van de GGD denken dat inwoners weten wat de GGD doet en waar je bij de GGD voor terecht kunt, maar dat is niet vanzelfsprekend. Daarom vertel ik graag meer over verschillende dingen die wij doen. De afgelopen jaren kan het niemand ontgaan zijn dat we mensen testen op het coronavirus en grootschalig vaccineren. Niet alleen tegen COVID-19 maar ook kinderen ter voorkoming van difterie, tyfus, kinkhoest, hersenvliesontsteking en dergelijke. Daarnaast organiseren we deze maand een ouderavond voor seksuele gezondheid.

De GGD heeft namelijk ook een belangrijke taak te vervullen op het terrein van seksueel overdraagbare aandoeningen en het voorkomen van nieuwe HIV-infecties. Als je daarmee te maken krijgt, kun je daarmee naar de huisarts, maar als je dat niet wilt, onverzekerd bent of geen huisarts hebt, kun je daarvoor bij de GGD terecht. Er is een arts die je onderzoekt, medicatie voorschrijft en je adviseert hoe je veilig kunt vrijen.

Voorkomen is beter

Ook hier geldt dat het voorkomen van ziektes, zoals onder andere chlamydia, gonorroe en genitale wratten, beter is dan genezen. Het zijn bacteriën die in hoge mate door aanpassing van je seksgedrag te voorkomen zijn, tenminste als je weet hebt van de risico’s die je loopt. Dat is de reden waarom de GGD voorlichting geeft over seksuele gezondheid.

Bespreekbaar maken als ouder

Als ouder kan seksualiteit een lastig onderwerp zijn om te bespreken. Iedere ouder vraagt zich weleens af of hun kind al verkering heeft, of dat er mogelijk al sprake is van seksueel contact. Allemaal logische vragen waar elke ouder mee zit. Als ouder wil je dat je kind verantwoordelijke keuzes maakt en zichzelf ontwikkelt tot een weerbare en zelfstandige volwassene.

Ouderavond seksuele ontwikkeling op 21 februari

Om hierbij te helpen organiseren wij als GGD op 21 februari een online ouderavond voor alle ouders en opvoeders met kinderen op het Voortgezet Onderwijs (VO). Tijdens deze ouderavond gaan we dieper in op de seksuele ontwikkeling van jongeren en hoe je als ouder een positieve invloed kunt hebben op en gezonde seksuele ontwikkeling van je kind. De ouderavond is gratis te volgen, schrijf je direct in.

Laagdrempelige mogelijkheden

Bij ons Centrum Seksuele Gezondheid kan iedereen onder de 25 jaar terecht met vragen over seks, verliefdheid, relaties en alles wat erbij komt kijken. Bang voor een SOA? Dan kun je een afspraak maken voor een consult (online kan ook) met een verpleegkundige, in combinatie met een soa-thuistest. Het gesprek is vertrouwelijk en er wordt niks met de huisarts gedeeld. Zo zorgen we ervoor dat zowel jongeren als hun ouders verschillende mogelijkheden hebben om laagdrempelig voor een gezonde seksuele ontwikkeling te zorgen. Maak er gebruik van.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.

Lees meer over het webinar: Uitnodiging online ouderavond 'Zouden ze het al doen?' | GGD Kennemerland