Nieuws
Geplaatst op: 16-02-2023 om 12:22 uur
Laatst gewijzigd op: 16-02-2023 om 12:42 uur

Column: Positief

Ik krijg vaak reacties op deze column die elke week in de krant verschijnt en dat doet mij deugd. Dat betekent dat de stukjes worden gelezen en het iets bij mensen oproept. Het is fijn dat we via de huis- aan huisbladen mensen weten te bereiken. Het onderstreept het belang dat deze media nog steeds hebben.. Een krant is bij uitstek een mooie manier om mensen te informeren over tal van onderwerpen. Ik vind het daarom extra leuk dat GGD Kennemerland deze week een eigen krant heeft uitgegeven in de regio.

In de ‘week van de liefde’ bieden we namelijk aan alle middelbare scholen in Kennemerland en Haarlemmermeer een kleurrijke en positieve Liefdeskrant aan. Deze krant is bedoeld voor scholieren uit de onderbouw. Het kan niemand ontgaan zijn dat – midden in de week van de liefde – Valentijnsdag valt. De dag dat wereldwijd de liefde gevierd wordt. Veel scholen besteden juist op dat moment aandacht aan het thema liefde en seksuele vorming. De Liefdeskrant ondersteunt de aandacht voor dit thema.

Liefdeskrant voor een door jongeren

De Liefdeskrant is ontwikkeld door ons en speciaal gemaakt voor jongeren door jongeren. In de Liefdeskrant staan verschillende verhalen van diverse groepen jongeren. Leerlingen lezen over elkaars ervaringen op het gebied van verliefdheid en verkering. Gender en seksuele diversiteit én wensen en grenzen komen ook aan bod.

Herkenbare onderwerpen

Het zijn herkenbare onderwerpen waar leerlingen mee bezig zijn. Door dit samen te lezen op school leren zij van elkaars verhalen. Door elkaar te vertellen en erover te praten is er hopelijk sprake van een klimaat dat als je ergens mee worstelt het aan de orde kan zijn. Dat het niet vreemd is als je je onzeker voelt of bang bent voor de reactie van de omgeving als je net even afwijkt van wat mensen denken dat normaal is.

Een stukje liefde geven

Ik hoop dat we daarmee kunnen bijdragen aan een gezonde en positieve ontwikkeling van jongeren in onze regio. Daarnaast hoop ik dat je de mogelijkheid hebt om eens extra te genieten van je naasten en familie. Of wanneer je in je omgeving mensen kent die weinig of geen sociaal contact hebben, eens een extra hart onder de riem steekt. En dat dat hopelijk een opstapje kan zijn naar een duurzame vriendschap. Laten we ervoor zorgen dat we allemaal niet verlegen hoeven te zitten om een stukje liefde.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.