Nieuws
Geplaatst op: 21-02-2023 om 16:41 uur
Laatst gewijzigd op: 21-02-2023 om 16:48 uur

Column: Ambulance

Je ziet in je omgeving ongetwijfeld wel een keer een ambulance. Hopelijk rijdt deze niet voor je, maar is deze op weg naar een spoedeisende situatie. Dat is hulp die ook door GGD Kennemerland wordt geboden, Samen met Witte Kruis en Ambulance Amsterdam vormt de GGD de regionale ambulancevoorziening Kennemerland, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de ambulancezorg.

De ambulancevoorziening in Kennemerland is de snelst rijdende dienst van Nederland en levert goede kwaliteit van zorg. Dat dit door burgers op prijs wordt gesteld blijkt wel uit de vele bedankjes, bloemen en kaarten die worden ontvangen. Het is een zwaar, maar betekenisvol beroep, werken op de ambulance. Ambulances rijden 24 uur per dag.

Zo snel mogelijk ter plaatse

Op elke ambulance zit een verpleegkundige en een chauffeur. De chauffeur moet ervoor zorgen dat zo snel als mogelijk de ambulance ter plaatse is, de verpleegkundige levert de geneeskundige bijstand. Het is een team dat erg op elkaar aangewezen is. Ze maken met regelmaat traumatische dingen mee.

Soms de dood tot gevolg

Het is namelijk geen uitzondering dat iemand ondanks de hulp aan zijn verwondingen bezwijkt of dat een hartstilstand de dood tot gevolg heeft. Dus ze zijn elkaars maatje. Elkaars steun en toeverlaat in werk dat ertoe doet. Regelmatig spreek ik de medewerkers van de ambulancedienst. Het is mooi om te zien en te ervaren hoe serieus zij hun werk nemen. Ze volgen regelmatig opleidingen en trainingen om hun werk zo goed mogelijk te kunnen doen.

Jongeren ook motiveren voor dit vak

De onregelmatige diensten maken het afwisselend, maar het is te begrijpen dat als het personeel wat ouder wordt de belasting toeneemt. Naarmate we met elkaar ouder worden, is het ook steeds lastiger om de nachtdiensten goed bezet te houden. Een prettige werkomgeving, zoals wij die nu kennen, helpt daarbij, maar het zou fijn zijn als ook meer jongeren willen instromen naar dit mooie vak.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.