Nieuws
Geplaatst op: 03-01-2023 om 15:48 uur
Laatst gewijzigd op: 03-01-2023 om 15:53 uur

Zelftesten voor reizigers uit China

Vanaf woensdag 4 januari deelt GGD Kennemerland op Schiphol, in opdracht van VWS, zelftesten uit aan passagiers uit China die Amsterdam als rechtstreekse eindbestemming van hun vlucht hebben.

Oproep tijdens de vlucht

In het vliegtuig wordt omgeroepen dat passagiers met eindbestemming Amsterdam Schiphol bij de gate een gratis zelftest krijgen aangeboden en wordt hen gevraagd de instructie hiervoor door te lezen. Omdat niet alle passagiers mogelijk gewend zijn aan het zelf testen op COVID, krijgen ze bij de gate niet alleen een zelftest, maar ook een flyer met QR-code naar instructie in het Mandarijn op www.government.nl/selftest. Doorreizigers, zogeheten transfers, mogen direct hun reis vervolgen.

Laagdrempelige testmethode

Passagiers uit China met eindbestemming Amsterdam Schiphol krijgen deze gratis zelftest aangeboden om zich bij aankomst op hun thuis- of vakantieadres te testen, omdat er in China een groot aantal mensen besmet is met het COVID-19 virus. Het doel hiervan is het laagdrempelig aanbieden van een mogelijkheid om bij klachten te testen of je na een reis uit China besmet bent geraakt. Bij een positieve zelftest uitslag wordt aangeraden in isolatie te gaan, om zo anderen tegen besmetting te beschermen.

Komende twee tot vier weken

Het uitdelen van de zelftesten duurt voorlopig twee tot vier weken. Tussentijds vindt een evaluatie plaats met het ministerie van VWS, waarna wordt besloten of wordt doorgegaan met het uitdelen van zelftesten.