Nieuws
Geplaatst op: 16-01-2023 om 10:42 uur
Laatst gewijzigd op: 16-01-2023 om 11:31 uur

Column: Waar wij voor staan

In een van mijn laatste columns stond ik stil bij de tijd waarin we leven en wat deze bijzonder maakt. Sinds de periode dat we in de greep worden gehouden door het coronavirus is veel minder vanzelfsprekend dan dat we dachten. Ook nu de pandemie wat tot rust lijkt te zijn gekomen, merken we dat de “oude” tijd niet als vanzelf terug komt. Er zijn nog steeds mensen die kampen met de naweeën van de crisis. We voelen ons daarnaast onveiliger door de oorlog in Oekraïne. We lopen harder aan tegen vragen over wonen, het klimaat en inflatie. en dat stemt tot nadenken.

Ik sloot in de column waar ik naar verwijs af met de boodschap dat onze gezondheid het belangrijkste is dat we hebben. En dat we ons daar dan ook de komende jaren sterk voor moeten maken. Als GGD zijn wij voor je de organisatie die de gezondheid beschermt, bewaakt en bevordert. Een grote rol in dit hele verhaal is aan ons, als gemeentelijke gezondheidsorganisatie, toebedeeld. Daarom presenteren we begin dit jaar onze ambities voor de komende vier jaar, die we samen met de gemeenten willen waarmaken.

Onze uitgangspunten

Omdat ik wil dat je weet wat je van ons mag verwachten, neem ik je graag mee in dit traject. Om te beginnen met onze uitgangspunten. Want waar staan wij nu eigenlijk voor als GGD? Om te beginnen staan wij voor een eerlijke kans voor iedereen. Het maakt niet uit waar je wieg staat of heeft gestaan. Of je nu in Haarlem-Schalkwijk of in Bloemendaal wordt geboren. Iedereen krijgt dezelfde kansen op een goede basis, hebt beschikking over juiste informatiebronnen, toegang tot goed onderwijs en een gezonde en veilige leefomgeving. Ook staan we voor een goede start voor ieder kind: kinderen groeien veilig en gezond (fysiek en mentaal) op. In een gezonde leefomgeving die uitnodigt om gezond te eten, te bewegen en te ontspannen.

Gezondheid is van ons allemaal

We staan voor een veilige en gezonde omgeving voor iedereen. Bij de inrichting van de openbare ruimte en uitvoering klimaatbeleid wordt rekening gehouden met het effect daarvan op gezondheid. Maar niet alleen de fysieke gezondheid is belangrijk. We gaan voor een veerkrachtige geest voor iedereen. Weerbaarheid en mentale gezondheid worden bevorderd. Tenslotte is gezondheid een gedeelde verantwoordelijkheid. Samen dragen wij bij aan een gezonde, vitale samenleving. Gezondheid is van ons allemaal. Deze uitgangspunten zul je het hele jaar door horen terugkomen, gekoppeld aan concrete doelstellingen. Ik hoop dat je je erin kunt vinden. Op naar een gezond 2023!

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.