Nieuws
Geplaatst op: 18-01-2023 om 14:13 uur
Laatst gewijzigd op: 18-01-2023 om 14:15 uur

Column: Een belangrijke campagne

De afgelopen twee jaar stond de GGD continu in de schijnwerpers vanwege de coronabestrijding. Een belangrijk onderdeel daarvan is het grootschalig vaccineren geweest. Op verschillende locaties in onze regio kun je daar nog steeds terecht voor een vaccinatie. Maar tegelijkertijd zijn er natuurlijk meerdere belangrijke vaccins beschikbaar voor verschillende doelgroepen. Voor één daarvan zijn we vorige week met een belangrijke campagne gestart.

Begin 2023 ontvangen in Nederland ruim 1,3 miljoen jongvolwassenen van 19 tot 27 jaar de uitnodiging voor vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV). Uit onderzoek blijkt dat jongeren niet of nauwelijks bekend zijn met het virus. Ernaar gevraagd noemt één op de vijf de kans op een HPV-besmetting waarschijnlijk. Dit terwijl vier op de vijf daadwerkelijk besmet raakt. Gelukkig ruimt het lichaam het virus meestal zelf op, maar soms blijft het langer in het lichaam aanwezig en kan er na jaren (een voorstadium van) kanker ontstaan. HPV kan kanker in de mond- en keelholte, bij de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken.

Afspraak inplannen HPV-vaccin

Jongvolwassenen, die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 en die zich tegen HPV willen beschermen, kunnen vanaf week 2 via www.hpvafspraak.nl zelf een afspraak plannen bij de GGD. Voor een goede en langdurige bescherming zijn twee vaccinaties nodig, met een half jaar ertussen.

Breng het onder de aandacht

Het is fijn dat we voor deze campagne gebruik kunnen maken van de inmiddels veel gebruikte vaccinatielocaties voor corona in de regio. En dat onze medewerkers ook hier het verschil kunnen maken. Ik ben mij ervan bewust dat deze jongvolwassenen misschien niet direct tot de lezers van deze krant zullen behoren, maar ik hoop dat je deze campagne bij je kinderen of andere bekenden onder de aandacht brengt. Vaccinatie draagt ook bij aan de bescherming van de gehele bevolking via groepsimmuniteit doordat het virus zich minder makkelijk kan verspreiden. Bedankt!

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.