Nieuws
Geplaatst op: 27-12-2022 om 13:06 uur
Laatst gewijzigd op: 27-12-2022 om 13:12 uur

Column: Een nieuw jaar

Als ik dit schrijf loopt het jaar ten einde. Ik maak graag van de gelegenheid gebruik om jou en je familie en vrienden alvast een gezond en gelukkig 2023 te wensen. Het gaat je hopelijk in alle opzichten goed.

Deze periode van het jaar is een goede gelegenheid om stil te staan bij wat is gepasseerd. Het was een bewogen jaar, dat al in februari een zwarte rand kreeg met de oorlog in Oekraïne. Gelukkig toonden we ons ook nu solidair en vonden veel gevluchte inwoners een veilig onderkomen in ons land.

Creatief energieverbruik beperken

Maar ook hier is niet alles zoals we dat het liefst zouden zien. Aangezien statushouders niet op tijd aan een huis geholpen konden worden en een vluchtelingenstroom bleef aanhouden, was er onvoldoende opvang beschikbaar, wat ons voor de nodige problemen stelde met nare beelden op het nieuws die we allemaal niet snel vergeten. Of het niet genoeg was trof een andere crisis elk huishouden: de prijzen voor energie vlogen door het dak en daarmee ook de te betalen rekening. Het zorgt ervoor dat we creatief moeten zijn deze winter om het energieverbruik te beperken, waarbij we gelukkig na twee jaar weer de warmte van de nabijheid van onze familie en/of vrienden mogen ervaren als we weer bij elkaar kunnen komen.

Leefomgeving gezond inrichten

Vanwege hoge gasprijzen besluiten mensen vaker de verwarming lager te zetten dan normaal. Ook doen zij ramen en ventilatieroosters dicht, om zo de warmte binnen te houden. In een kouder huis, waar minder geventileerd wordt ontstaan echter sneller vocht- of schimmelproblemen. Bewoners van woningen met vocht- en schimmelproblemen hebben vaker luchtwegklachten, zoals hoest, kortademigheid en astma. Daarom is het fijn dat het kabinet hiermee veel mensen tegemoet komt middels een korting op de energierekening. Maar het laat onverlet dat we moeten gaan nadenken over de lange termijn en hoe we onze leefomgeving inrichten.

Gezondheid is het belangrijkste

Het is – zoals wel vaker gememoreerd zal worden deze dagen – een bijzondere tijd waarin we leven. Een tijd waarin veel zaken die voor ons zo vanzelfsprekend leken, dat ineens niet meer zijn. Dat stemt tot nadenken. Wat is voor ons belangrijk in het leven en hoe verhouden we ons tot elkaar en tot de maatschappij? Hoe kiezen we samen voor een duurzame toekomst? Het is vaak in onzekere tijden dat grote veranderingen tot stand komen. Onze gezondheid is het belangrijkste dat we hebben, laten we ons daar, ook de komende jaren, in ieder geval sterk voor maken.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.