Nieuws
Geplaatst op: 02-11-2022 om 10:44 uur
Laatst gewijzigd op: 02-11-2022 om 12:55 uur

Column: Ook zonder afspraak vaccineren

Inmiddels is het alweer 6 weken geleden dat we met de najaarscampagne vaccineren zijn gestart. In totaal hebben wij in de Veiligheidsregio Kennemerland nu ongeveer 94.000 vaccinaties gezet. Waar in de loop van de campagne mensen op basis van leeftijd werden uitgenodigd voor de herhaalprik, zijn inmiddels alle leeftijden (12+) aan de beurt. De herhaalprik in het najaar wordt gegeven met vernieuwde vaccins. Deze beschermen tegen meer varianten van het coronavirus, zoals de omikronvariant, dan de originele vaccins.

We merken dat je onze vaccinatielocaties goed weet te vinden. Met name de locaties in Haarlem en de Haarlemmermeer (waar we gebruik mochten maken van de Vanzantenhal) zijn populair. Op de locaties in IJmuiden, Haarlem en Velsen-Noord is nu voldoende ruimte en kunnen we deze week gaan vaccineren op vrije inloop.

Redenen om te vaccineren

We hopen natuurlijk dat je gebruik van deze mogelijkheid maakt. Vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht. Maar hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe minder het virus zich kan verspreiden. Een vaccinatie beschermt niet alleen jezelf, maar ook de mensen om je heen, zeker als zij kwetsbaar zijn. Stel dat je iemand ontmoet die het virus heeft en je bent gevaccineerd, dan word je waarschijnlijk niet besmet. De kans is dan een stuk kleiner dat je anderen besmet, zoals een familielid of collega. De gedachte dat het allemaal wel meevalt als je door corona getroffen wordt zie ik met regelmaat gelogenstraft. Sommige mensen worden er echt beroerd van en als je weinig weerstand hebt loop je risico.

Afspraak plannen kan ook

Het is uiteraard ook mogelijk om een afspraak te maken op een van onze locaties via planjeprik.nl. Bijvoorbeeld in de Graankorrel in Hoofddorp, waar we tot eind december ook gaan prikken. Vrije inloop is vooralsnog alleen mogelijk in Velsen-Noord, Haarlem en IJmuiden, maar we bekijken continu of dat ook op de andere locaties mogelijk is.

Vóór vertrek

Ben je van plan zonder afspraak langs te komen? Check dan voor de zekerheid eerst even het laatste nieuws voor eventuele bijzonderheden: Nieuwsoverzicht | GGD Kennemerland en de pagina: Coronavaccin | GGD Kennemerland voor de openingstijden, data en adressen. Ik hoop je snel te mogen verwelkomen! En laten we ons vooral blijven houden aan de basisregels.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.