Nieuws
Geplaatst op: 07-11-2022 om 10:46 uur
Laatst gewijzigd op: 07-11-2022 om 10:50 uur

Column: Kies gezond

Afgelopen week las ik in het nieuws over een onderzoek waaruit blijkt dat aanprijzen of iets goedkoper aanbieden mensen niet verleiden om gezondere producten te kopen. Als de paprika deze week in de bonus is, kopen we die in plaats van een courgette. Maar niet erbij. En dat terwijl we allemaal best een beetje extra groente kunnen gebruiken om gezonder te leven. Hoe gaan we ervoor zorgen dat we met zijn allen de verleiding van ongezond voedsel de baas kunnen?

Ik hoef je niet uit te leggen dat het aanbod ongezond voedsel in onze winkels enorm is. Wie langs de eerste schappen met groente en fruit gelopen is, komt al snel in eindeloze gangpaden met snoep, koek, chips en frisdrank terecht. Diezelfde producten zien we dagelijks tientallen keren voorbij komen op straat, de kantine, tv, internet en meer. Reclames voor broccoli en spinazie zien we helaas niet in het straatbeeld. Terwijl ongezond eten na roken de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak is.

Minder dan 10% eet voldoende groente

Het advies voor een volwassene is om dagelijks vijf of meer opscheplepels groente te eten. Weet je hoeveel mensen in onze regio dat doen? Minder dan tien procent! Slechts één op de tien mensen in onze regio eet voldoende groente. Dat zijn schrikbarende cijfers. Zelfs de veel gemakkelijkere norm (drink per dag zeven glazen water) blijkt een probleem voor veel mensen. Maar slechts één op de vijf volwassenen in de regio drinkt voldoende water op een dag.

Gezonde leefstijl bereikbaar maken voor iedereen

Uit deze cijfers blijkt dat er werk aan de winkel is. Niet alleen voor ons om meer aandacht te genereren voor een gezonde leefstijl en te adviseren over makkelijk te behalen resultaten, maar ook om samen met andere organisaties ervoor zorgen dat een gezonde leefstijl voor iedereen binnen bereik is. Want misschien moeten er eerst wel andere problemen opgelost worden.

Gezond eten als norm

Als je niet lekker in je vel zit of je hebt andere zorgen aan je hoofd, dan kan het best wel lastig zijn om uit een aangeleerd patroon te komen van snel een makkelijke hap. Hoe dan ook hoop ik dat je het met mij eens bent dat we beter kunnen en moeten. We zullen de goede condities moeten weten te creëren dat gezond eten de norm wordt. Over een paar jaar moeten de cijfers beduidend beter zijn. En daar gaan we samen aan werken.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.