Nieuws
Geplaatst op: 11-10-2022 om 17:36 uur
Laatst gewijzigd op: 11-10-2022 om 17:45 uur

Column: Een glaasje minder

Elke week ga ik er weer even voor zitten om een column als deze te vullen. Ik hoop dat je er leesplezier aan beleeft. Zelf vind ik het een leuke bezigheid, dus kost het ook minder moeite dan sommigen weleens denken. Wat wel altijd een vraagje is, is waar de column over gaat. Ziekte en zeer zijn niet altijd de meest vrolijke onderwerpen, dus wil ik het ook niet te somber maken. Zoiets als dat er niets meer kan en mag omdat het ongezond is en de ziektelast hoog. Toch ga ik in deze column in op een andere zorgwekkende drug, namelijk alcohol.

We zitten middenin de periode dat we oproepen om te stoppen met roken en ik dacht, dan kan deze er nog wel even bij. Helemaal in de gedachte dat de herfst zich heeft aangediend, we meer binnen zijn en ook de feestdagen in het vizier liggen. Als roken op nummer 1 staat waar het de ziektelast betreft, staat alcohol op plaats 5.

Al sinds de middeleeuwen

Alcohol drinken is van alle tijden en is al sinds de middeleeuwen een populair genotsmiddel. Naast het feit dat alcoholgebruik een positief effect had op de gezondheid – drinkwater was niet schoon – was het een “partydrug”. Later werd het – toen alcohol goedkoper werd – een middel om te kunnen omgaan met stress, angst en depressie. Dat leidde tot een omvangrijk verslavingsprobleem. Illustratief – sommigen van u zullen zich dat nog wel herinneren: de campagne waarin een kind zijn/haar vader smeekt: “Ach vaderlief, toe drink niet meer”.

Risico's lange termijn

Gelijk als roken, geven mensen aan dat het nemen van een glas gewoon lekker is. Het maakt je losser en een goed gevoel heeft een positief effect op de gezondheid. Overmatig gebruik is steeds meer in beeld gekomen als een probleem. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook voor de overlast die het geeft voor anderen. Alcohol brengt je in een roes waarbij je niet meer goed kunt nadenken en de gevolgen van je gedrag niet goed kunt overzien. Langdurig en bovenmatig gebruik vormen een risico op het krijgen van een beroerte, borstkanker, tumoren, leveraandoeningen en suikerziekte. Effecten waar je toch wel even over moet nadenken, want je hebt het zelf in de hand.

Drink met mate

In deze tijden waarin we blootgesteld worden aan veel onzekerheid kan het soms verleidelijk zijn aan de werkelijkheid te ontsnappen door een glaasje te nemen. Laten we ons beseffen dat daar risico’s aan verbonden zijn. Dus, kortom, geen stichtelijke woorden dat het niet meer kan en mag, maar wel het advies: drink met mate!

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.