Nieuws
Geplaatst op: 13-09-2022 om 11:04 uur
Laatst gewijzigd op: 13-09-2022 om 11:29 uur

Column: Wereld Suïcide Preventie Dag

Jaarlijks maken in Nederland 1.800 tot 1.900 mensen zelf een einde aan hun leven. Naar schatting zijn er rond de 100.000 suïcidepogingen, en nog veel meer mensen denken dat zelfdoding de enige uitweg is om onder de last van ervaren problemen uit te komen. Een uiterst pijnlijke en verdrietige constatering, hierbij stonden we afgelopen zaterdag stil tijdens Wereld Suïcide Preventie Dag. Het is namelijk belangrijk dat we zelfdoding bespreekbaar maken en we ons tegelijkertijd inzetten voor het voorkomen ervan.

In mei van dit jaar presenteerde GGD Kennemerland de resultaten van de gezondheidsmonitor jeugd, waaraan in onze regio 6500 scholieren uit de tweede en vierde klas meededen. De resultaten zijn in mijn ogen schokkend. Bij een kwart van de leerlingen in het voortgezet onderwijs is weleens de gedachte naar boven gekomen om een einde aan het leven te maken. Dat doet wat met je en daar zouden we toch wat aan moeten willen doen. Helemaal als we zien dat het percentage jongeren met suïcide gedachten toeneemt en de algehele mentale gezondheid verslechtert. Dat was al een trend die die voor corona al was ingezet maar die nu toch echt doorbroken moet worden.

Sombere gedachten leren uiten

De GGD Kennemerland is een belangrijke adviseur op het gebied van ieders gezondheid in de regio en wij willen dit onderwerp nog steviger op de kaart zetten. We volgen de situatie, blijven er aandacht voor vragen en ontwikkelen initiatieven die kunnen bijdragen aan een verbetering van de situatie. Voor jongeren die zelf sombere– of suïcidegedachten hebben is bijvoorbeeld recent het kunstproject Word Up! ontwikkeld, die jongeren leert hoe ze hun sombere gedachten kunnen uiten.

Gezonde school

Wat we graag zien, is dat scholieren al op jonge leeftijd leren praten over mentale gezondheid. Dit moet in onze ogen een onderdeel worden van het curriculum en kan bijvoorbeeld geïntegreerd worden in het project de Gezonde School, dat GGD Kennemerland al heeft lopen.

Niets doen geen optie

We kunnen naar mijn mening niet naar deze cijfers blijven kijken en niets doen. Dat is eigenlijk geen optie. Aan jou wil ik vragen het onderwerp bespreekbaar te maken. Dat kan in eigen kring. Kijk voor tips vooral op 113.nl. Wij blijven ons ondertussen hard maken voor een integrale aanpak.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.