Nieuws
Geplaatst op: 06-09-2022 om 14:50 uur
Laatst gewijzigd op: 06-09-2022 om 14:54 uur

Column: Weer een prik?

Afgelopen week heeft het EMA (de Europese geneesmiddelenwaakhond) bekendgemaakt dat het positief oordeelt over de aangepaste coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Deze aangepaste vaccins beschermen beter tegen de omikron-variant van het coronavirus die nog steeds rondgaat. Ze zorgen voor een sterke afweerreactie tegen zowel de oude als de nieuwe variant.

De nieuw goedgekeurde vaccins worden gebruikt voor de najaars-campagne, waarbij iedereen de mogelijkheid krijgt om zich nogmaals te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dit kun je bij ons doen op de bekende locaties in Haarlem, Velsen-Noord en IJmuiden. De verwachting is dat we eind september weer starten met vaccineren en de oudste inwoners als eerste aan de beurt zijn. Dat kan nu nog niet, maar je moet hier tegen die tijd wel een afspraak voor maken. Houd de post in de gaten of volg het nieuws in de media.

Een flinke winst

Waarom is het belangrijk om nu nog een keer langs te komen voor een prik? We merken dat wie een half jaar geleden is gevaccineerd, nog wel voor zo’n 70 tot 80 procent beschermd is tegen een ziekenhuisopname, maar nauwelijks meer tegen het krijgen van corona. Met de nieuwe booster loopt de bescherming op tot 90% tegen het krijgen van een ernstige ziekte en dus een verhoogd risico op ziekenhuisopname en rond de 70% tegen een normale besmetting. Een flinke winst dus.

Nog steeds risico's

De nieuwe campagne is voor ons allemaal een herinnering dat we nog steeds alert moeten zijn. Het virus is nog niet weg. Nog steeds zijn er risico’s om corona op te lopen. Het is belangrijk dat we ons daartegen blijven beschermen. Niet alleen voor onszelf (de meeste van jullie overkomen het wel), maar vooral voor ouderen en zwakkeren, die kwetsbaar zijn. Juist zij hebben baat bij een hoge vaccinatiegraad.

Uitval van personeel

Het is ook in ons aller belang, omdat ook als er milde klachten zijn er het risico is dat mensen niet naar het werk kunnen, wat in deze tijd van schaarste aan personeel kan leiden tot uitval van maatschappelijke functies, waaronder de zorg. Het is uiteraard aan jezelf om de keuze te maken, maar ik hoop dat we je dit najaar toch weer mogen helpen op één van onze locaties. Wij staan klaar om je te helpen. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.