Nieuws
Geplaatst op: 09-09-2022 om 16:21 uur
Laatst gewijzigd op: 09-09-2022 om 16:53 uur

Herhaalprikronde met vernieuwd vaccin vanaf 19 september van start

De minister van VWS heeft na advies van het OMT-V besloten dat iedereen van 12 jaar of ouder die de basisserie tegen corona heeft gehad, dit najaar een herhaalprik met de vernieuwde coronavaccins (van Pfizer en Moderna) kan krijgen. Vanaf 19 september zal deze herhaalprik beschikbaar zijn op de vaccinatielocaties van de GGD, in eerste instantie alleen indien je hiervoor uitgenodigd bent en een afspraak hebt gemaakt.

Mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden en zorgmedewerkers zijn als eerste aan de beurt en krijgen een persoonlijke uitnodiging. Het RIVM heeft daarvoor in samenwerking met onder meer huisartsen, zorgwerkgevers en instellingen een uitnodigingsproces ingeregeld.

Mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden zijn:

  • mensen vanaf 60 jaar;
  • mensen vanaf 12 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik;
  • bewoners van zorginstellingen;
  • mensen met het syndroom van Down.

Vanaf 13 september ontvangen mensen vanaf 60 jaar een uitnodiging van het RIVM. Mensen van 12 tot en met 59 jaar die jaarlijks voor de griepprik worden uitgenodigd, krijgen vanaf begin oktober de uitnodiging voor de herhaalprik van hun huisarts. Zorgmedewerkers met patiënten- en/of cliëntencontact worden gelijktijdig uitgenodigd door hun werkgever. Hierna kan iedereen die dat wil van 12 jaar en ouder op afspraak een herhaalprik halen. De eerste prikken worden vanaf 19 september 2022 bij de GGD gezet.

Voor de herhaalprikronde maakt GGD Kennemerland gebruik van de al bestaande infrastructuur voor de bestrijding van het coronavirus. We gaan voor inwoners altijd uit van een goede bereikbaarheid en nabijheid van een vaccinatielocatie en zorgen voor een zo goed mogelijke spreiding over de regio. Houd daarom altijd onze website in de gaten voor een eventuele uitbreiding van locaties in de regio op korte termijn. We vragen mensen die mobiel zijn om gebruik te maken van de grootste locaties (Haarlem, IJmuiden en Velsen-Noord) zodat mensen die minder mobiel zijn, zeker weten dichtbij huis gevaccineerd kunnen worden.

Tijdens de herhaalprikronde vaccineren we alleen op afspraak. Vanaf 19 september stoppen we daarom tijdelijk met de mobiele vaccinatielocaties. Het personeel wordt ingezet op de vaste locaties om zo efficiënt mogelijk te kunnen vaccineren.