Nieuws
Geplaatst op: 15-08-2022 om 14:24 uur
Laatst gewijzigd op: 15-08-2022 om 14:30 uur

Column: Vapen

Terwijl we in Nederland massaal genieten van een welverdiende vakantie, maken we ons bij GGD Kennemerland ook alweer op voor een belangrijk project in het najaar: Stoptober. In de maand oktober helpen we iedereen die dat wil om nu eindelijk eens te stoppen met die vervelende ongezonde gewoonte. Stoppen met roken doe je niet voor de lol. Stoppen kan lastig zijn, maar uit ervaring weten we dat het kan. Zelfs als je heel veel rookt, of als je al heel lang hebt gerookt.

De laatste jaren is een nieuwe vorm van roken erg populair aan het worden: vapen. Dit wordt gezien als een ‘lichte’ vorm van roken en is met name populair onder jongeren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om allerlei smaakjes, zoals meloen of aardbei, te vapen. Hoewel het minder ongezond lijkt dan een normale sigaret, is het net zo goed een zeer ongezonde gewoonte.

Gevaren serieus nemen

Vapen kan in sommige gevallen voor volwassenen behulpzaam zijn om te stoppen met de echte sigaret, maar voor jongeren kan het juist een opstapje zijn naar een serieuze verslaving. Daarom wil ik je vragen de gevaren van een op het oog onschuldig apparaatje wel degelijk serieus te nemen. En je kinderen af te raden ermee op pad te gaan naar bijvoorbeeld een festival. Ben je zelf een verstokt roker en daar nu ook wel klaar mee? Doe dan vooral mee met Stoptober!

Stoptober-App

Als je de Stoptober-App gedownload hebt, ontvang je elke dag positieve berichten die je aanmoedigen en helpen om de stoppoging vol te houden, ook als het even wat minder gaat. Met filmpjes, puzzels, tips en adviezen helpen we je door de moeilijkste momenten heen. De Stoptober-App is vanaf 2 september gratis beschikbaar voor iOS en Android. Via Stoptober heb je ook toegang tot een grote online community. Op Facebook, LinkedIn, Twitter, TikTok en Instagram blijf je in contact met je medestoppers en vind je afleiding en support op de momenten dat je dat nodig hebt.

Meer informatie vind je op www.stoptober.nl.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.