Nieuws
Geplaatst op: 04-08-2022 om 17:40 uur
Laatst gewijzigd op: 04-08-2022 om 19:36 uur

Column: Monkeypox

Afgelopen week zijn de eerste GGD’en in Nederland (Amsterdam en Haaglanden) gestart met een vaccinatiecampagne tegen monkeypox. Dit is een virusinfectie die voor de meeste mensen niet gevaarlijk is, maar wel besmettelijk en erg vervelend. Mogelijk heb je er in het nieuws de afgelopen weken over gelezen. GGD Kennemerland deze maand ook met het vaccineren van de risicogroep.

Bij de huidige uitbraak wordt monkeypox vooral overgedragen door intensief huid-op-huidcontact, zoals tijdens seks. Iedereen kan via huid-op-huidcontact monkeypox krijgen. Het overgrote deel (98 procent) van de gevallen wordt gevonden onder mannen die seks hebben met verschillende mannen. Het is voor het eerst dat er een monkeypox-virus rondgaat in Europa. Nog niet alles is bekend. Het virus kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer, maar dat komt in Europa bijna nooit voor. Je kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken genees je vanzelf. Er zijn ook medicijnen die helpen.

Gevaar van stigmatisering

Doordat monkeypox, zoals het er nu voorstaat, een zeer specifieke doelgroep treft, ligt het gevaar van stigmatisering op de loer. Zeker deze week, met Pride Amsterdam op de agenda. ‘Iedereen moet zich vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn, zonder opgelegde norm van buitenaf. De realiteit is helaas anders en onze emancipatie vaak nog verre van voltooid. Ook in Nederland worden er nog dagelijks mensen gediscrimineerd en in elkaar geslagen om wie ze zijn of van wie ze houden.’

Effectief de kop indrukken

Laten we er samen dan ook voor zorgen dat monkeypox in Nederland snel en effectief de kop ingedrukt kan worden en dat de mensen die daarvoor gevaccineerd moeten worden, dat zonder oordeel van de rest van de samenleving kan doen. Het ligt in de lijn der verwachting dat we de komende jaren meer te maken gaan krijgen met de verspreiding van al dan niet nieuwe infectieziekten die ons allemaal of bepaalde groepen treffen. Wij bereiden ons daar als organisatie op voor zodat we iedereen, zonder aanziens des persoons, kunnen helpen.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.