Nieuws
Geplaatst op: 24-08-2022 om 13:41 uur
Laatst gewijzigd op: 24-08-2022 om 13:44 uur

Column: Een eerlijke vergoeding

De afgelopen weken is er veel gezegd en geschreven over de nieuwe vaccinatiecampagne en het (extra) benodigde personeel dat de GGD daarvoor nodig heeft. Ook in Kennemerland zijn we momenteel weer mensen aan het werven zodat je straks weer op één van onze locaties terecht kunt voor een nieuwe coronavaccinatie. Dat zijn mensen die soms al eerder voor ons werkten tijdens de pandemie, maar ook nieuwe gezichten.

Deze mensen krijgen bij de GGD een prima salaris betaald. Een te prima salaris, zo meent een deel van het Nederlandse bedrijfsleven. De GGD zou mensen ‘weglokken’ met een beloning die voor bijvoorbeeld de horeca niet op te hoesten is. Hierbij wil ik even een lans breken voor de medewerkers van de GGD en benadrukken dat zij elke cent die ze krijgen, verdienen. Ze verdienen het respect van de gehele bevolking voor het werk dat ze de afgelopen twee jaar verzet hebben.

Luisterend oor

GGD-medewerkers, de bron- en contactonderzoekers die tijdens de eerste piek een luisterend oor waren en hulp boden bij schrijnende gevallen. Gevallen die zij zelf overigens emotioneel ook moesten verwerken. Het waren de mensen die in dat enorme beschermende pak een test bij je afnamen en die je later het verlossende vaccin toedienden. De afgelopen twee jaar hebben zij te maken gehad met een ongekende werkdruk, bedreigingen, intimidaties en verantwoordelijkheden die je bijna niet kunt vragen van mensen die net op de arbeidsmarkt starten. Allemaal om jou en je omgeving te beschermen.

Trots op de samenwerking

De afgelopen twee jaar heeft het bedrijfsleven het zwaar gehad en het is belangrijk dat we in de toekomst beter kijken naar een integrale aanpak om een crisis met zijn allen zo goed mogelijk door te komen. Maar afgeven op onze organisatie hoort daar niet bij. Dus hierbij nogmaals dank aan alle toppers van onze GGD! Jullie hebben elke verdiende cent keihard verdiend en ik ben trots op onze samenwerking.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.