Nieuws
Geplaatst op: 18-07-2022 om 12:58 uur
Laatst gewijzigd op: 18-07-2022 om 13:46 uur

Zomerhitte en gezondheid

Warm zomerweer kan heerlijk zijn. Maar als de temperatuur boven de 25°C komt, is het voor veel mensen te warm. Je kunt dan gezondheidsklachten krijgen door de hitte. Die zijn soms alleen maar vervelend, zoals bij oververhitting. Maar de klachten kunnen ook heel ernstig zijn, zoals bij een hitteberoerte.

Hitte
Tijdens hoge temperaturen kan ons lichaam de warmte moeilijker kwijt. Je lichaam raakt dan oververhit en hierdoor kun je gezondheidsklachten krijgen, zoals vermoeidheid en hoofdpijn. Deze klachten zijn vervelend, maar kunnen ook erger worden en bijvoorbeeld leiden tot hitte uitputting of een hitteberoerte. Dit geldt vooral voor kwetsbare groepen zoals ouderen, chronisch zieken, mensen die sociaal geïsoleerd zijn, mensen met overgewicht, en jonge kinderen. Lees hier meer over het herkennen van gezondheidseffecten door hitte.

Hoe herken je klachten door hitte en wat doe je als je klachten hebt? Voor een lijstje, zie 
Hitte en Gezondheid · GGD Leefomgeving (Kijk ook op https://www.ggdkennemerland.nl/milieu-en-gezondheid/hitte)

Bescherm jezelf en anderen
Neem maatregelen om overlast door hitte te beperken voor jezelf en de mensen in je omgeving. Denk er ook aan om jezelf te beschermen voor UV straling van de zon. Je kan de onderstaande tips gebruiken om goed voorbereid te zijn op hitte. Hier kun je meer lezen over wat je zelf kunt doen bij hitte.

  • Drink voldoende: Zorg ervoor dat je genoeg drinkt, ook als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat je ook ongemerkt veel vocht verliest door te zweten. Matig het gebruik van alcohol.
  • Houd jezelf koel: Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning, vooral in de middag (tussen 12 en 16 uur).
  • Houd je woning koel: Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, een ventilator, of indien aanwezig airconditioning. Zet gedurende het heetst van de dag (tussen 12 en 16u) geen ramen wijd open om ervoor te zorgen dat de warmte buiten blijft. Zorg wel voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.
  • Zorg voor elkaar: Let bij warm weer extra op mensen in je omgeving die misschien jouw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.

Smog
Door de hitte in een groot deel van Europa kan er ook smog ontstaan. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hierdoor klachten krijgen.

Wil jij meer lezen over het hitteplan en smogwaarschuwing, bekijk dan de pagina van het RIVM

Meer informatie
Neem bij gezondheidsklachten contact op met je huisarts. Voor meer informatie of met vragen over hitte en gezondheid in het algemeen kun je contact opnemen met het team Medische Milieukunde via 023-515 9500 of mmk@ggdkennemerland.nl