Nieuws
Geplaatst op: 28-07-2022 om 10:03 uur
Laatst gewijzigd op: 03-08-2022 om 17:04 uur

Monkeypox (Apenpokken)

Monkeypox (apenpokken) is een virusinfectie. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel besmettelijk en erg vervelend.

Monkeypox verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huidcontact. Denk aan intiem contact als zoenen, vrijen en seks. De meeste mensen genezen binnen enkele weken vanzelf. In de tussentijd kunnen zij het virus wel doorgeven. De GGD test mensen met klachten, geeft advies en start binnenkort met  een vaccinatiecampagne.

Zo herkent u monkeypox
Als u monkeypox hebt, krijgt u vaak eerst last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren of vermoeidheid. Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat u het virus kreeg. Na een paar dagen krijgt u uitslag die zich over uw lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen.

Testen op monkeypox (apenpokken)
Bel uw huisarts als u denkt dat u monkeypox (apenpokken) hebt. Uw huisarts kan overleggen met de GGD of u getest moet worden op monkeypox bij de GGD. Indien nodig, kunt u meestal dezelfde dag of de dag erop terecht en wordt dan alleen op monkeypox getest. U krijgt de uitslag meestal binnen 48 uur.

Als u vermoedt dat u ook een soa hebt opgelopen, kunt u ook zelf naar het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG) bellen om een afspraak maken. U wordt dan behalve op monkeypox ook op soa getest. Het aantal plaatsten hiervoor is beperkt.

Het is belangrijk dat zodra u vermoedt dat u monkeypox hebt, u direct naar huis gaat en contact met andere personen vermijdt

Als uit de test blijkt dat u monkeypox hebt, doet de GGD een bron- en contactonderzoek. U krijgt ook adviezen en leefregels voor de tijd dat u besmettelijk bent. Door snel te handelen bij klachten kunt u ervoor zorgen dat u het virus niet doorgeeft aan de mensen om u heen.

Vaccinatiecampagne
De selectiecriteria voor wie in aanmerking komt voor het vaccin zijn geformuleerd door het ministerie van VWS en het RIVM. De GGD gebruikt hun eigen databestand om uitnodigingen te versturen aan de mensen die bij hen bekend zijn. Zo worden de personen bereikt die de grootste kans op besmetting lopen. Het gaat dan om:

  • Iedereen die geregistreerd is bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid of bij de huisarts als Prepgebruiker of die hiervoor op de wachtlijst staan.
  • Daarna zijn de personen die leven met hiv en geregistreerd zijn en een grotere kans lopen op monkeypox aan de beurt.

Persoonlijke uitnodiging voor vaccinatie
Iedereen die in aanmerking komt voor een vaccinatie ontvangt een persoonlijke uitnodiging van GGD Kennemerland. De eerste uitnodigingen worden in augustus verzonden. Zonder persoonlijke uitnodiging komen mensen op dit moment niet in aanmerking voor een vaccinatie.

Meestal niet gevaarlijk
Het is voor het eerst dat er een monkeypox-virus rondgaat in Europa. Nog niet alles is bekend. Het virus kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer, maar dat komt in Europa bijna nooit voor. U kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken geneest u vanzelf. Er zijn ook medicijnen die helpen.

Voor vragen over monkeypox kunt u bellen naar het informatienummer 088-7674020
bereikbaar van ma t/m vrij van 08.30 tot 17.00 uur.

Meer informatie