Nieuws
Geplaatst op: 28-06-2022 om 15:06 uur
Laatst gewijzigd op: 28-06-2022 om 15:34 uur

Column: Opletten

Het zal je niet ontgaan zijn, maar het aantal gevallen waarbij covid-19 is vastgesteld stijgt. Niet een klein beetje, maar dat gaat met grote stappen. Op het moment dat ik dit schrijf een verdubbeling ten opzichte van de dagen ervoor. Was tot voor kort sprake van een dalende trend van opnames en bezetting op de Intensive Care in ziekenhuizen en in de klinieken, ook daar lijkt het tij te keren. Er is een lichte stijging en de verwachting is dat dit de komende weken verder oploopt.

Na het beëindigen van de lockdown in het voorjaar, lijkt het erop dat veel mensen het gemis wilden compenseren. We komen weer naar het werk, vieren feest en gaan op vakantie. We nemen het ervan. Dat is goed te begrijpen, want de laatste twee jaar was geen pretje. Wat we ook zien is dat de basisregels minder in acht worden genomen. In supermarkten en sportscholen worden de hygiëneregels niet meer in acht genomen, we schudden weer handen en omhelzen elkaar en op straat zie je mensen in groepen dicht bij elkaar staan.

Beperkende maatregelen dienden een doel

Allemaal goed voorstelbaar, maar het is denk ik goed om eraan te herinneren dat de beperkende maatregelen een doel dienden. Die waren er niet om ons iets van plezier in het leven te onthouden, maar die waren erop gericht mensen die kwetsbaar zijn te beschermen en ervoor te zorgen dat in plaats van het behandelen van covid-19, de reguliere zorg door kon gaan. De opgelopen achterstanden in de behandeling van zieke patiënten zijn nog niet ingehaald en we lopen alweer het risico dat mensen weer aanspraak moeten maken op zorg omdat zij het coronavirus hebben opgelopen. Ja, natuurlijk zijn we beter beschermd en het nu heersende virus is misschien minder ziekmakend, maar als iemand nu al een beetje ziek is, dan kan de klap hard aankomen.

Waarschuwing

Daarnaast de waarschuwing dat niemand, ook ikzelf niet, zit te wachten op een nieuwe lockdown of strengere maatregelen. Als we onszelf nu weer even herinneren aan de hygiëne en voorzichtigheid, voorkomen we uitval van personeel, sluiting van (sport)centra en een overspannen maatschappij waar grote zorgen voor depressie aan vast hangen.

Verstandig omgaan met onze vrijheid

Vandaar toch de oproep om verstandig met onze herwonnen vrijheid om te gaan. Doe dat door zoveel als mogelijk de basisregels in acht te nemen. Houd 1,5 meter afstand, werk als het kan thuis, vermijd groepscontact, nies in de elleboog en was je handen. Hoe simpel kan het zijn om ervoor te zorgen dat mensen die kwetsbaar zijn worden beschermd en de zorg door kan gaan. Helemaal als we weten dat het ziekteverzuim in de zorg nog steeds hoog is en we goed willen omgaan met onze zorgverleners.

Wees wijs en laten we met elkaar voorkomen dat de boel weer op slot moet. Kleine moeite, groot effect.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.