Nieuws
Geplaatst op: 07-06-2022 om 18:06 uur
Laatst gewijzigd op: 07-06-2022 om 18:09 uur

Column: Een goede start voor ieder kind

In deze columns sta ik vaak stil bij wat er minder goed gaat op het vlak van de gezondheid en wat er beter kan. Ik kan mij voorstellen dat je op een zeker moment denkt: is er niet vaker iets positiefs te melden? Het kan toch niet alleen maar beter moeten? Ik doe dat omdat er vanuit het perspectief van veiligheid en gezondheid zaken spelen die tot zorgen stemmen. Soms zijn mensen zich dat onvoldoende bewust en wil ik een bijdrage leveren om de risico’s voor onze gezondheid onder de aandacht te brengen en een aan te geven wat kan worden gedaan om te komen tot betere omstandigheden of een gezonder leven.

Daarbij speelt ook een rol dat we de neiging hebben om veel onder de mantel van de eigen verantwoordelijkheid van burgers te schuiven. Die eigen verantwoordelijkheid is een groot goed, maar we hebben als samenleving ook een taak om onze medemensen te beschermen als ze die verantwoordelijkheid niet aan kunnen of in een afhankelijkheidsrelatie zitten. Tegen die achtergrond zie ik graag dat wij met zijn allen beseffen dat we nog veel stappen te zetten hebben voor een goede gezondheid met zijn allen.

Gesprek van de dag

Dat gezegd hebbend, betekent dit niet dat er ook nu niet al goed werk verricht wordt. Er zijn goede initiatieven en er worden zaken opgepakt met een aansprekend resultaat waarop we trots mogen zijn als regio en GGD Kennemerland. Deze week viel mijn oog op een leuke foto van drie dames werkzaam binnen ons team corona. Alle drie zwanger en een nagenoeg even dikke buik. Uitgerekend op 3, 4 en 5 juli. Je begrijpt: gesprek van de dag op de werkvloer wat zorgt voor de nodige lol en bijbehorende weddenschappen.

Het belang van jeugdgezondheidszorg

Het deed mij direct denken aan een o zo belangrijke afdeling binnen onze organisatie: de Jeugdgezondheidszorg. De GGD verleent jeugdgezondheidszorg voor alle kinderen van 4-18 jaar en hun ouders en in de gemeente Haarlemmermeer ook voor kinderen van 0-4 jaar en hun ouders. We zijn er voor vragen en advies over opgroeien, opvoeden en ouderschap op alle leeftijden.

Klaarstomen voor een gezond leven

Het is een afdeling die volop in beweging is om je als ouder en kind van de allerbeste begeleiding te voorzien. Een topteam van enthousiaste medewerkers werkt met veel enthousiasme en liefde aan een goede en betrouwbare jeugdgezondheidszorg in de regio. Ik maak hier graag gebruik van de situatie om hen te complimenteren, maar wil je er vooral op wijzen dat GGD Kennemerland ook hierin je partner is. We willen niet alleen zorgen dat elk kind een goede start maakt in het leven, maar door kinderen in hun ontwikkeling goed te volgen en tijdig bij te sturen als dat nodig is, ze ook klaarstomen voor een gezond leven als ze volwassen zijn. Weet ons te vinden!

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.