Nieuws
Geplaatst op: 31-05-2022 om 12:27 uur
Laatst gewijzigd op: 01-06-2022 om 17:27 uur

Column: Onderzoek loont

Ik moet deze week met de deur in huis vallen: de mentale gezondheid van scholieren in GGD-regio Kennemerland staat onder druk. Vergeleken met vóór de coronacrisis hadden najaar 2021 méér leerlingen psychische klachten en voelden minder leerlingen zich gelukkig. Ook is het percentage leerlingen gestegen dat er het afgelopen jaar serieus over dacht een einde te maken aan het leven: in de onderzoeken vóór de coronacrisis (2009 tot 2019) lag dit stabiel rond de 16%, najaar 2021 is het gestegen tot 24%. Dit en meer blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021.

Dit zijn schrikbarende cijfers. Wij maken ons zorgen over de verslechterde mentale gezondheid van jongeren. De resultaten van dit onderzoek (die aansluiten bij recente signalen van andere onderzoeken) roepen op tot het nemen van méér actie. Een investering die erop is gericht om alle jongeren in deze regio meer te laten bewegen en ze te leren praten over hun mentale problemen. Ter inspiratie hebben GGD Kennemerland en Museum van de Geest onlangs hun handen ineengeslagen met als doel om jonge mensen aan de praat te krijgen over hun (donkere) gevoelens via Word Up.

Gezondheid jongeren blijven onderzoeken

Zowel regionaal als landelijk bestaan er meer verschillende interventies gericht op het mentale en fysieke welzijn van onze jeugd. Maar deze cijfers laten zien dat er nog werk aan de winkel is. Het is nu aan onder meer scholen en gemeenten om ervoor te zorgen dat deze daadwerkelijk gedragen gaan worden en we stappen kunnen zetten. De monitor laat tegelijkertijd zien hoe belangrijk het is om de gezondheid van jongeren te blijven onderzoeken.

Toekomstgericht gezondheidsbeleid

De resultaten zijn essentieel bij het maken van toekomstgericht gezondheidsbeleid en helpen het Ministerie van VWS en gemeenten om nog beter te bepalen waar de nadruk moet liggen op het bieden van zorg en ondersteuning aan jongeren. GGD Kennemerland gebruikt de resultaten om zowel scholen als gemeenten in de GGD-regio Kennemerland te adviseren over gezondheidsbeleid voor jongeren. Dus zie je een oproep van ons voorbij komen over een onderzoek? Probeer dan alstublieft waar mogelijk een bijdrage te leveren! We zijn er tenslotte voor jou.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden. 

Hulp bij mentale problemen 

Op ggdkennemerland.nl/nietalleen vind je hulplijnen die je kunt bellen als je kampt met depressie, eenzaamheid of andere mentale problemen als gevolg van de coronacrisis.