Nieuws
Geplaatst op: 26-04-2022 om 14:44 uur
Laatst gewijzigd op: 26-04-2022 om 14:47 uur

Column: Onder druk

Over het algemeen bereikt ons de afgelopen weken voornamelijk positief nieuws als het gaat om de ontwikkelingen rondom het coronavirus in Nederland (en wereldwijd). Het aantal besmettingen daalt, maatregelen worden losgelaten en langzamerhand keren we terug naar ons normale leven. Waarbij we ons hoop ik toch wel bewust zijn geworden van het belang van de basis-hygiënemaatregelen. Die blijven namelijk altijd in stand.

Want waar de COVID-cijfers verder blijven dalen en de COVID-instroom en -bezetting in de ziekenhuizen verder afneemt (op het moment dat ik dit schrijf liggen er 79 Covidpatiënten op de IC, dat zijn 25 patiënten minder dan een week geleden), blijft de druk hoog. In eerdere fasen van de pandemie werd met optimisme gesproken over een griep+ scenario. Gezien de staat waarin we toen verkeerden niet vreemd, maar besef wel: ook dat scenario heeft gevolgen.

Geveld door de griep

Zelf ben ik sinds zondagochtend geveld door de griep. Uiteraard geen pretje: ik heb veel minder kunnen werken dan normaal en heb de longen uit mijn lijf gehoest. Nu is dat op kleine schaal niet zo’n probleem – er werken gelukkig voldoende mensen bij de GGD die prima weten waar ze mee bezig zijn – maar op grote schaal wel. In tegenstelling tot het aantal Covidpatiënten is het aantal patiënten met griepachtig beeld in de ziekenhuizen wél gestegen.

Druk op de zorg blijft hoog

Ondanks de dalende aantallen Covidpatiënten blijft de druk op de hele zorgketen dus aanhoudend hoog. Dat komt onder meer door hoog ziekteverzuim van zorgmedewerkers door COVID of influenza, inhaalzorg, het RS-virus en binnenkort de opvang van medische evacués uit Oekraïne. Kortom: qua COVID gaan we de goede kant op, maar infectieziekten verdienen altijd onze aandacht. Zeker met de lessen van de afgelopen twee jaar in ons achterhoofd.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.