Nieuws
Geplaatst op: 21-04-2022 om 14:44 uur
Laatst gewijzigd op: 21-04-2022 om 14:46 uur

Column: Een nieuwe bacterie

Onze afdeling infectieziektebestrijding heeft het – samen met veel andere afdelingen van de GGD – de afgelopen twee jaar razend druk gehad met de bestrijding van de coronapandemie. Ook nu we in een nieuwe fase zijn beland en de test- en vaccinatievraag weer afneemt, is het soms alle hens aan dek. Bijna letterlijk zelfs. Afgelopen week moesten onze infectieziekten professionals aan de slag toen op een cruiseschip met asielzoekers de salmonella typhi bacterie gevonden werd. Onderzoeken, informeren en adviseren is dan wat aan de orde is.

Corona is jammer genoeg maar een van de vele infectieziekten die onze wereld rijk is. Infectieziekten zijn ziekten die worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Er zijn veel onschuldige infectieziekten waar je niet erg ziek van wordt en die vanzelf weer over gaan. Andere infectieziekten kunnen gevaarlijk zijn. Daar kun je heel ziek van worden en ernstige complicaties aan overhouden.

Buiktyfus

De salmonella typhi, in de volksmond ook wel buiktyfus genoemd, is daar een goed voorbeeld van. Op het cruiseschip werden mensen erg ziek (tot en met ziekenhuisopnames aan toe) en moest er direct actie ondernomen worden. GGD Kennemerland verricht in zo’n geval onderzoek naar de bron (waar komt de bacterie vandaan) en naar de besmettingen (wie is er besmet). Alles om ervoor te zorgen dat er niet meer of zo min mogelijk extra mensen ziek worden.

Bewoners verhuizen

Inmiddels is – mede op advies van de GGD Kennemerland – besloten om bewoners naar een andere plek te verhuizen. We vinden het belangrijk dat mensen opgevangen worden op locaties die voldoen aan hygiëne voorschriften en waar een verdere verspreiding van een dergelijke bacterie niet mogelijk is. Daar ziet onze afdeling Technische Hygiënezorg dan weer op toe. Voor nu zijn we nog even druk bezig met het vaststellen van besmette personen en bron, maar we hebben een goede stap gezet voor de asielzoekers.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.