Nieuws
Geplaatst op: 06-04-2022 om 11:58 uur
Laatst gewijzigd op: 06-04-2022 om 12:05 uur

Column: Beschermen en bevorderen

Afgelopen week kondigde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een wijziging aan in het testbeleid rondom het coronavirus. Het is veruit de grootste wijziging sinds we gestart zijn met het massaal testen van inwoners op de aanwezigheid van het virus. Vanaf 11 april is een test bij de GGD alleen nog nodig voor kwetsbare personen, mensen die werken met kwetsbare mensen of zij die geen zelftest kunnen uitvoeren.

Het is vanaf dan ook niet meer nodig om een positieve zelftest te laten bevestigen bij de GGD of om na vijf dagen een test te laten doen om uit quarantaine te mogen. Dat betekent niet dat wij je zullen weigeren als je de behoefte voelt om je te laten testen, om welke reden dan ook. Onze testlocaties blijven geopend en wij staan nog altijd zeven dagen per week voor je klaar.

Opvang vluchtelingen

Ondertussen vraagt ook een nieuwe groep mensen onze aandacht. Ook in onze regio bevinden zich inmiddels veel vluchtelingen uit Oekraïne die opgevangen moeten worden. Wij proberen ze waar we kunnen uiteraard ook zo goed mogelijk van dienst te zijn. Bijvoorbeeld door vanuit de jeugdgezondheidszorg spreekuren te organiseren op grote locaties en door samen met de brandweer pendeldiensten op te zetten naar vaccinatielocaties (de vaccinatiegraad tegen corona is in Oekraïne bijzonder laag).

Corona in een nieuwe fase

Daarmee keren we langzaam weer terug naar een situatie waarin corona ons niet meer dagelijks in zijn greep houdt en andere zaken onze aandacht vragen en verdienen. We belanden weer in een nieuwe fase. Daarmee is niet gezegd dat we overal maar vanaf zijn, maar wel dat we opnieuw kunnen prioriteren. We beschermen onze kwetsbaren en doen dat door rekening met hen te houden en te luisteren, maar ook door onze eigen gezondheid te bevorderen. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat we dit hoofdstuk nu echt gaan afsluiten.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.