Nieuws
Geplaatst op: 23-03-2022 om 13:19 uur
Laatst gewijzigd op: 23-03-2022 om 13:49 uur

Column: Een nieuwe start

Je hebt ongetwijfeld meegekregen dat Nederland zich afgelopen week naar de stembus mocht begeven om een stem uit te brengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Voor ons allemaal een buitengewoon belangrijk moment. Hoewel de opkomst tegenviel, konden gelukkig veel inwoners van onze regio hun weg naar de stembus wel vinden. Ik wil alle gekozen raadsleden van harte feliciteren met hun verkiezing en wens hen veel sterkte toe bij het uitvoeren van deze belangrijke, maar vooral ook zware taak. Er liggen op een breed terrein veel opgaven en aangezien middelen niet onuitputtelijk zijn, moet er geprioriteerd worden.

Het mag duidelijk zijn dat vanuit het oogpunt van Publieke Gezondheid ik hoop dat de komende vier jaar veel aandacht uitgaat naar gezondheid en we de lessen die de pandemie ons hebben geleerd ons geen tweede keer laten overkomen. In de gezondheidscrisis van de afgelopen twee jaar zit namelijk een enorme kans, omdat we het tij kunnen keren. Om iedereen de beste kansen op een gezond en vitaal te geven, zullen we nog meer de handen ineen moeten slaan. Gezondheid is van ons allemaal. De uitdaging voor de komende jaren is wat mij betreft samen een beweging in gang te zetten.

Voorkomen beter dan genezen

Daarom zul je de komende tijd veel van GGD Kennemerland horen. Wij zijn er voor het beschermen, bewaken en bevorderen van de publieke gezondheid. Waarbij het speerpunt is dat voorkomen beter is dan genezen. Ik kijk ernaar uit om met alle stakeholders in gesprek te gaan over dit belangrijke onderwerp en samen stappen te gaan zetten naar een gezondere regio.

Ga met ons in gesprek

Het klinkt wat somber, maar hoewel in de afgelopen jaren stappen vooruit zijn gezet en initiatief is ontplooid zijn we zwakker, dikker en zieker dan ooit. En daar gaan we iets aan doen. Als lezer wil ik je vragen daarin met ons op te trekken. Ga in gesprek met ons, maar ook met je lokale bestuurders over wat gezondheid voor jou betekent. Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Niet onnodig schade berokkenen

En op het moment dat je dit leest, zijn alle maatregelen met betrekking tot het coronavirus vervallen. Geen mondkapje meer, weer met elkaar leuke dingen doen en nog veel meer. Geniet daarvan, maar laten we wel wakker blijven. Het coronavirus is nog steeds onder ons en het aantal meldingen ligt nog steeds op een hoog niveau. De druk op de zorg is groot, er is zelfs een lichte toename te zien van covid-19 gerelateerde ziektegevallen op de Intensive Care. Dus waar het even kan, houd je zelf aan de basisregels en let op degenen die kwetsbaar zijn. Laten we niet onnodig schade aan elkaar berokkenen.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.