Nieuws
Geplaatst op: 09-03-2022 om 11:18 uur
Laatst gewijzigd op: 09-03-2022 om 11:27 uur

Column: Juist nu innoveren

Sinds het begin van de coronapandemie is ons testlandschap continu in beweging geweest. Steeds verschijnen er nieuwe manieren van testen, die het voor mensen net even gemakkelijker kunnen maken. Om deze testen daadwerkelijk te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat ze onderzocht en gevalideerd worden. Daarom trekt GGD Kennemerland samen op met het Streeklab Haarlem om verschillende onderzoeken op te zetten. Vanaf woensdag 9 maart wordt daarvoor een speciale innovatieteststraat op onze Schiphol XL locatie ingericht, die IT’s XL gaat heten.

Er wordt gestart met onderzoek naar het gebruik van speeksel bij onze standaardtest. De resultaten van het speekselonderzoek zullen worden vergeleken met die van de keel- en neusswab. Deelname aan dit onderzoek is mogelijk voor iedereen van 16 jaar en ouder, er zijn 200 deelnemers nodig.

Goed voorbereid zijn

De afgelopen weken zagen we het aantal testen dat door ons wordt afgenomen op de verschillende locaties teruglopen. Ook weten we dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport werkt aan een lange termijnbrief over de aanpak van Covid-19. Een belangrijk onderdeel daarvan is het takenpakket van de GGD en wat er van ons verwacht wordt de komende maanden. Het ligt in de lijn der verwachting dat we de komende maanden als GGD een basis in stand moeten houden. We moeten tenslotte goed voorbereid zijn op een opleving of een nieuwe variant van het virus, die gevolgen kan hebben voor de samenleving. Zowel qua locaties als personeel zal er daarom bekeken moeten worden hoe we dat gaan aanpakken.

Rustiger vaarwater

Door ons op de teststraten te richten op innovatie, zorgen we ervoor dat we ook in rustiger vaarwater belangrijk werk verrichten. Deze onderzoeken kunnen ons niet alleen helpen om snel te schakelen bij veranderende omstandigheden, maar ook van waarde zijn voor eventuele toekomstige pandemieën. Als Covid-19 iets heef blootgelegd, is het wel dat het belangrijk is goed voorbereid te zijn. GGD Kennemerland hoopt met de IT’s XL een mooie bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van de diagnostiek en kennis over het coronavirus. 

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.