Nieuws
Geplaatst op: 15-03-2022 om 14:40 uur
Laatst gewijzigd op: 15-03-2022 om 17:29 uur

Column: Een warme ontvangst

De afgelopen weken hebben we allemaal de verschrikkelijke beelden uit Oekraïne meegekregen. Terwijl de oorlog daar woedt op de straten, zien de inwoners zich genoodzaakt om te vluchten. Op dit moment zijn door de oorlog al meer dan 2 miljoen Oekraïners op de vlucht. Deze mensen verdienen het om op een waardige manier opgevangen te worden, ook in Nederland.

Je hebt wellicht meegekregen dat de veiligheidsregio’s daar een rol in gaan spelen. De 25 veiligheidsregio's, waaronder Kennemerland, kunnen voldoende (tijdelijke) opvangplekken regelen om de eerste stroom Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Het gaat in eerste instantie om tweeduizend vluchtelingen per regio. Ook in onze gemeenten wordt met man en macht gewerkt om ervoor te zorgen dat de opvang deze vluchtelingen goed geregeld is.

Trauma's, angst en spanning

Hoe gaat het met ze? Is een vraag die wij als GGD dan moeten stellen. We bieden de mensen een schouder aan om op te steunen of huilen. We bekijken waar snelle inzet nodig is. Wie een land moet ontvluchten wegens oorlog, heeft logischerwijs te maken met trauma’s, angst en spanning. Goede psychosociale hulpverlening is dan essentieel. Net als toegang tot bijvoorbeeld de tandarts, verloskundige of huisarts. En ook de opvangplekken moeten goed ingericht en hygiënisch zijn.

Veel kinderen, alleen of met gezin

Onder de vluchtelingen bevinden zich veel kinderen, alleen of met gezin. Onze jeugdgezondheidszorg ziet erop toe dat zij dezelfde zorg en aandacht krijgen als dat een Nederlands kind zou krijgen. De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), onderdeel van de GGD, speelt hier een belangrijke ondersteunende rol in om dit alles te coördineren en af te stemmen met de opvangende gemeenten.

Massale donatie

Afgelopen week zagen we dat Nederlanders massaal geld doneerden om de mensen in Oekraïne te steunen. Een mooi gebaar tijdens deze donkere tijd. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat deze mensen, tijdens de verschrikkelijkste periode uit hun leven, een warm ontvangst krijgen in onze regio.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.