Nieuws
Geplaatst op: 18-02-2022 om 12:21 uur
Laatst gewijzigd op: 18-02-2022 om 14:05 uur

Jongeren praten over hun geestelijke gezondheid

16 februari 2022 was het startsein voor Word Up! Studenten van het Nova College in Haarlem kregen de vraag voorgelegd: Hoe gaat het nu ├ęcht met jou? Het antwoord daarop is niet altijd even makkelijk te geven. GGD Kennemerland en het Museum van de Geest helpen de jongeren het onderwerp geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken.

Dat gebeurt bijvoorbeeld met behulp van workshops, die binnenkort starten. Hierbij leren studenten hun gedachten op creatieve wijze te uiten. Spoken word-artiest Elten Kiene is een van de workshopgevers. Hij was aanwezig bij de kick-off en gaf de studenten een voorproefje. Ook schuwde hij niet te praten over zijn eigen onzekerheden.

Tegelijk ging deze middag het online platform van Word Up! live. Hierop komt gaandeweg meer informatie te staan over Word Up!, geestelijke gezondheid, handige links, tentoonstellingen van de creatieve uitingen van jongeren, en natuurlijk niet te vergeten gesprekken. Het platform is bestemd voor jongeren, maar ook voor ouders, docenten en andere professionals betrokken bij het onderwerp.

De mentale gezondheid van jongeren staat onder grote druk. Uit de landelijke jeugdmonitor blijkt dat veel jongeren worstelen met sombere gevoelens of suïcide. Praten over hoe het echt met je gaat, helemaal als het gaat over negatieve gedachten, vinden veel jongeren enorm lastig. 

 

Spoken Word artiest Elten Kiene
Spoken Word artiest: Elten Kiene

 

Jelle Buijtendijk van de GGD
GGD Kennemerland projectleider suïcide-preventie: Jelle Buijtendijk

word up! logo