Nieuws
Geplaatst op: 12-01-2022 om 09:56 uur
Laatst gewijzigd op: 13-01-2022 om 16:53 uur

Column: Testen en prikken

Wie had een paar jaar terug kunnen denken dat testen iets heel normaals zou zijn in onze samenleving. Net als het dragen van mondkapjes. De realiteit is dat er grootschalig wordt getest. Niet alleen thuis met een zelftest, maar ook na klachten bij de GGD. De testcapaciteit die GGD’en klaar hebben staan is opgeschroefd naar 200.000 per dag. Daar staan zeven dagen in de week mensen van de GGD voor klaar. Zij nemen op een medisch verantwoordelijke wijze een test af. De test wordt geanalyseerd en binnen 8 uur is de uitslag bekend. Was dit een jaar terug nog een kwestie van hollen of stilstaan, nu is dat testen op een professionele wijze ingeregeld.

Als mensen veel zelftesten doen en alleen bij een positieve uitslag naar de GGD gaan voor een bevestiging van de testuitslag, dan is het niet vreemd dat het vindpercentage hoog is. Ondanks alle genomen maatregelen, is dat afgelopen weken opgelopen tot meer dan 40%. In combinatie met het aantal afgenomen testen maakt dat er veel gevallen van covid-19 wordt gezien. Halverwege 2021 tikten we met regelmaat 500 meldingen of meer per dag aan, nu ligt dat aantal boven de 1000. Twee keer zoveel, waardoor het vrijwel onmogelijk is om alle getroffen personen en hun nauwe contacten te informeren en te adviseren en een goed beeld te vormen over waar de bron is van de verspreiding.

Omikron-variant dominant

Het aantal meldingen zegt iets over de snelheid van verspreiding van het virus en meer in het bijzonder de Omikron variant. Deze is inmiddels in heel Nederland dominant. Het virus lijkt minder ziekmakend te zijn, maar in de huisartsenpraktijken worden meer mensen gezien met klachten. En zoals we weten als Omikron bij je is vastgesteld, ga je in isolatie en de nauwe contacten in quarantaine. Dan kun je dus even niet naar je werk of naar school, wat vanzelfsprekend ook weer consequenties heeft.

Veerkracht boostervaccinaties

Het zetten van de zogenaamde boosterprik verloopt prima. Het was even een dingetje om op gang te komen (het werd pas laat in 2021 duidelijk dat iedereen een boosterprik zou moeten krijgen en de vaccinatieorganisatie was net afgeschaald), maar ook hier heeft de GGD laten zien over veerkracht te beschikken. In de oudere leeftijdsgroepen is de opkomst voor een prik hoog, maar bij de jongere groepen loopt de belangstelling wat achter. Dat is jammer, want de GGD staat klaar voor je. Om te voorkomen dat mensen duimen gaan draaien, worden afspraken die stonden gepland in de 2e en 4e week van januari naar voren gehaald, wordt gekeken onder welke voorwaarden het mogelijk is zonder afspraak een vaccinatie aan te bieden en gaan we ook weer de wijk in.

Iedereen zo goed mogelijk beschermd

Alles met de bedoeling iedereen zo goed als mogelijk beschermd te weten tegen een ernstig ziekteverloop. Maak als je er nog niet aan toe was gekomen een afspraak en bij twijfel raadpleeg betrouwbare informatiebronnen!

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden. 

Lees meer over: