Nieuws
Geplaatst op: 20-01-2022 om 16:15 uur
Laatst gewijzigd op: 20-01-2022 om 16:51 uur

Column: Blue Monday

De derde maandag van januari staat te boek als blue Monday. Een dag waarop veel mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Een moment aan het begin van het jaar waarin duidelijk is geworden dat goede voornemens in rook zijn opgegaan en de lente nog ver weg lijkt.

Geen dag om vrolijk van te worden en dat past helemaal in het naargeestige beeld dat de lockdown heeft gebracht en het sombere nieuws van vorige week dat in 2021 het aantal jongeren dat door zelfdoding om het leven kwam met 15% is gestegen ten opzichte van de jaren daarvoor. En we waren als land al koploper in Europa waar het ging om suïcide.

Veel mensen in quarantaine

De maatregelen drukken zwaar op ons allemaal en tegen de achtergrond van het nog steeds hoge aantal meldingen van covid-19 is er nog steeds reden tot zorg. Inmiddels is de omikronvariant dominant in Nederland, een variant die zich veel sneller verspreidt dan voorgaande varianten, maar ook minder ziekmakend is. Het OMT geeft aan dat we rekening moeten houden met 75.000 tot 100.000 besmettingen per dag. Dat kan ertoe leiden dat veel mensen thuis moeten blijven – ook zorgpersoneel - of in quarantaine zitten als ze nauwe contacten hebben die besmet zijn met het virus, zoals huisgenoten. Dit levert een uitdaging op voor de continuïteit van essentiële functies in onze maatschappij.

Boosterprik draagt bij

De boostercampagne heeft de afgelopen periode een enorme impuls gehad. Iedereen die hier gebruik van wil maken, heeft de afgelopen tijd de boosterprik kunnen laten zetten en draagt daarmee bij aan het verkleinen van de overdrachtskans van het virus, en het verlagen van het risico op ernstig ziek worden. Helaas blijft het percentage mensen dat de booster heeft gehaald nog wel achter bij het streven, dus daar blijven we op inzetten.

Blijf contact zoeken, blijf bewegen

Ondertussen ligt ons sociale leven grotendeels plat. En als er contact mogelijk is, zijn de onderwerpen veelal deprimerend. Niet voor niets pleit ik ervoor om hoe dan ook contact te blijven zoeken, gesprekken aan te gaan en te blijven bewegen. Maak gebruik van de versoepelingen om je mentaal en fysiek weer op te laden. Lachen mag natuurlijk ook, want dat helpt ook om ons beter te voelen.

Omgaan met de situatie

Nu is het zo dat de meeste mensen in staat zijn om de huidige situatie het hoofd te bieden. Er is echter ook een groep die dat minder goed kan. Die wegkwijnen, die vervallen in apathie of het heil zoeken in genotmiddelen. Het kan ook voorkomen dat mensen zich afreageren op hun omgeving.

Op elkaar letten

Het is nodig dat we op elkaar letten, niet alleen voor de mensen die het nog niet eenvoudig vinden om te dealen met de situatie, maar ook als er onveiligheid dreigt in gezinnen. Dan is het nodig dat bespreekbaar te maken en dat zo snel als mogelijk hulp wordt ingeschakeld. Er is op een breed gebied een scala van hulplijnen in de lucht. Maak daar gebruik van. Beter teveel gemeld dan achteraf spijt.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden. 

Vind hulplijnen voor jong en oud: ggdkennemerland.nl/nietalleen