Nieuws
Geplaatst op: 03-12-2021 om 15:18 uur
Laatst gewijzigd op: 09-12-2021 om 12:36 uur

Cijfers passagiers die deze week aankwamen op Schiphol uit Zuid Afrika en zich vrijwillig lieten testen

Dagelijks komen een paar honderd passagiers aan op Schiphol vanuit Zuid Afrika (Johannesburg of Kaapstad). Deze passagiers worden allemaal getest voordat zij aan boord van het vliegtuig gaan. Voor aankomst op de luchthaven worden de passagiers die in Nederland blijven dringend geadviseerd om zich na aankomst op Schiphol te laten testen. GGD Kennemerland heeft daarvoor op de pier een testvoorziening klaar staan. Ongeveer een derde deel van die passagiers doet dit ook. Van hen blijkt gemiddeld 9% een positieve testuitslag te hebben.

Bert van de Velden, directeur GGD Kennemerland: ”Ondanks testen vóór aanvang van de vlucht, en het feit dat het merendeel van de passagiers waarschijnlijk gevaccineerd is, blijkt toch gemiddeld 9% na aankomst een corona infectie te hebben. Dat laat zien dat het virus zich makkelijk verspreid en dat stemt tot zorgen. Het is van het grootste belang dat reizigers voor opstappen goed getest zijn én dat zij zich ook ná aankomst op Schiphol laten testen, als men in Nederland verder reist. Nu laat nog maar een derde van die passagiers zich testen ná aankomst. Alleen door aan de voorkant een blokkade op te werpen door het waarborgen van een goede kwalitatieve testvoorziening vóór vertrek én testen bij aankomst, kunnen we de verspreiding van het virus onder controle houden”.

GGD Kennemerland blijft in elk geval tot de kerst het testaanbod verzorgen op Schiphol voor Nederlandse reizigers uit Zuid Afrika.