Nieuws
Geplaatst op: 22-12-2021 om 15:07 uur
Laatst gewijzigd op: 22-12-2021 om 15:11 uur

Column: December

Het is december. De dagen worden korter, het loopt tegen kerst en het einde van het jaar is in zicht. We hopen het dan een beetje gezellig met elkaar te hebben. Dan is het schrikken als er een nieuwe virusvariant de kop om de muur steekt en dreigt roet in het eten te gooien. Ik weet niet waartoe precies is besloten, maar op het moment dat ik dit schrijf heeft het Outbreak Managment Team een strenge lockdown geadviseerd. Alles met de bedoeling om de verspreiding van de Omikron-variant tegen te gaan.

Horeca, theaters, bioscopen en niet essentiële winkels zouden moeten sluiten.  Hetzelfde zou dan gelden voor middelbare scholen en hoger onderwijs. Alleen essentiële winkels zouden open mogen blijven. Hoewel goed is te begrijpen dat het aanhoudend hoge aantal meldingen van covid-19, de onverantwoord hoge druk op de huisartsen, ambulancevoorziening en ziekenhuizen dwingen tot nog meer beperkende maatregelen, is en blijft het heftig wat ons overkomt.

Somberheid

Als ik dit schrijf bekruipt mij een gevoel van somberheid. Houdt het dan nooit op? Het voelt als dweilen met de kraan open. Dat geldt niet alleen voor u die zich geconfronteerd ziet met nieuwe beperkingen, maar ook voor de mensen in de zorg en bij de GGD’en.

De wens voor een normale situatie

Zij willen allemaal dat het stopt. Dat wat ze tot nu toe hebben gedaan, ons brengt naar een normale situatie waarin kinderen gewoon naar school kunnen, ondernemers hun werk kunnen doen, het sociaal leven voortgang kan krijgen en nog veel meer. Het is echter niet anders. We zullen ons nog beperkingen moeten laten welgevallen, ons houden aan de basisregels, ons laten testen en vaccineren.

Het feest van het licht

Normaal is Kerst een feest. We scharen ons eerst om de kerstboom en knallen een week later het jaar uit. Het is de periode in het jaar om elkaar wat extra aandacht en warmte te schenken, jezelf te verwennen met lekker eten en spelletjes met elkaar te doen. Het feest van het licht. Als ik door de straten fiets of loop krijg je direct het kerstgevoel.

Elkaar dingen wensen

Veel mensen zie je hun huis of tuin versieren en lichtjes ophangen. Dat maakt je vrolijk. Dat is ook een manier om toch iets van een kerstgevoel te krijgen. Kerst is ook de periode dat we elkaar dingen wensen. We sturen elkaar kaartjes, bellen of sturen een andere digitale boodschap. Het zou mooi zijn als we deze wensen niet alleen toesturen naar degenen die ons lief zijn, maar ze ook willen delen met elkaar.

GGD Kerstwens

Dat is waarom we bij de test- en vaccinatielocaties kerstbomen hebben neergezet, waarin alle bezoekers een wenskaart kunnen ophangen. Ook in deze krant vindt u een kerstwens om zelf in te vullen en thuis op te hangen. Dan gaan we meer van elkaars wensen kennen en daarmee ook een gevoel van saamhorigheid creëren. Dat past helemaal bij de Kerst, dat toch een feest is van hoop. Die hoop op betere tijden hebben we hard nodig om de moed erin te houden.

Een mooi kerstfeest met basismaatregelen

Ik wens u vanaf deze plek – ondanks alle beperkingen – een mooi en goed kerstfeest toe. Wel graag met inachtneming van alle basisregels, die iedereen al goed tussen de oren heeft. Dus niet meer dan 4 personen per dag op visite, hoest en nies in je elleboog, was regelmatig je handen, houdt 1,5 meter afstand, zorg voor voldoende ventilatie en bij klachten laat je testen, ook als je gevaccineerd bent.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.