Nieuws
Geplaatst op: 01-11-2021 om 16:06 uur
Laatst gewijzigd op: 01-11-2021 om 17:14 uur

Speciale persconferentie

Een tijdje terug was het idee ontstaan om een persconferentie te organiseren, waarbij kinderen de rol van journalist zouden vervullen. Ter voorbereiding hierop zijn scholen gevraagd of zij wilden meewerken. Een aantal scholen zegde spontaan hun medewerking toe en hebben een aantal basisschoolleerlingen gevraagd deze rol op zich te willen nemen. In de aanloop zijn vanuit veel basisscholen vragen aangereikt waar leerlingen graag een antwoord op zouden willen horen. Ik heb de lijst van vragen even kunnen inzien en had mij voorbereid op vragen over welk vak ik op school vroeger leuk vond en hoe je directeur van een GGD kon worden.

Zoals met veel dingen liep het natuurlijk wat anders. Vorige week was het zover. In de materialenhal van de Brandweer was een persruimte ingericht met alles erop en eraan. Drie stoelen waarop ik samen met een arts en een brandweercommandant mocht gaan zitten en daarvoor een zaalopstelling waar de kleine journalisten hun plek konden innemen. Net voordat zij de zaal binnen kwamen hadden zij de brandweerauto’s en ambulances bewonderd in de uitruk hal en hadden zij zich samen met een journalist van NH-nieuws voorbereid op welke vragen zij wilde gaan stellen. Die waren dus net even wat anders dan waar we ons op hadden voorbereid.

Jonge journalisten

Zo was er de vraag waarom het virus corona heet en waarom we ook de term covid-19 gebruikten. Onze arts kon goed uitleggen dat dit te maken had met de vorm van het virus, dat eruitziet als een kroontje we covid-19 gebruiken omdat dit de ziekte is die het coronavirus veroorzaakt. Verder waren er vragen of je een test of vaccinatie wel of niet mocht weigeren, of een prik pijn deed, of kinderen onder de 12 ook gevaccineerd gaan worden, of er veel vrouwen bij de brandweer werkten en nog veel meer. Het was een levendig gesprek, vooral ook omdat de jonge journalisten goede vragen wisten te stellen. Een bijzonder leuk en geslaagd evenement.

Weten wat er leeft

Na de bijeenkomst kreeg ik nog de vraag voorgelegd waarom we ons dit keer tot kinderen hadden gericht. Dat gaf mij de gelegenheid uit te leggen dat we allemaal – van groot tot klein – te maken hebben met het virus en het dan ook van belang is te weten wat er leeft. Niet alleen onder volwassenen, maar ook kinderen, omdat zij misschien niet erg ziek worden van het virus, maar de situatie hen wel beperkt. Ook nu weer bleek dat zij het fijn vinden dat uitgelegd te krijgen.

Leermoment

Wat ik er zelf nu van heb geleerd? We moeten er niet te veel omheen gaan draaien, maar in begrijpelijke taal communiceren en aansluiten bij de belevingswereld van de ander. Daar blijven we aan werken!

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden. 

Zie ook: GGD Kennemerland beantwoordt vragen van basisschoolleerlingen | GGD Kennemerland