Nieuws
Geplaatst op: 24-11-2021 om 11:40 uur
Laatst gewijzigd op: 24-11-2021 om 16:05 uur

Column: De boosterprik

Sinds vrijdag 19 november zijn we gestart met het zetten van de boosterprik. Zowel op de XL-locatie bij Schiphol als de locatie in IJmuiden konden de eerste mensen worden ontvangen. De 90-plussers zijn het eerst aan de beurt en vanaf 24 november zijn ook de 80-plussers aan de beurt. Op korte termijn komt dit aanbod ook beschikbaar in Haarlem en Velsen-Noord. Om zoveel als mogelijk mensen een derde prik te geven, gaan we voor massavaccinatie. Ik hoor sommige mensen al denken, waarom moeten onze ouderen door weer en wind naar buiten, terwijl het toch ook dichterbij huis zou moeten kunnen. Dat is een te begrijpen gedachtegang.

Zeker omdat vaccineren in de buurt positief wordt ontvangen, zo is wel gebleken bij de mobiele vaccinatielocatie. Met regelmaat staat deze op drukke plekken waar veel mensen bijeenkomen, zoals op weekmarkten, winkelstraten e.d. en dan in een omgeving waar de vaccinatiegraad laag is. Laatst konden we in een week 900 prikken zetten bij mensen die eerdere mogelijkheden aan zich voorbij hadden laten gaan. Hoewel de dreiging van nieuwe maatregelen een rol speelt, was voor de meeste mensen de uitleg en de persoonlijke benadering doorslaggevend.

Beperkt aantal artsen

De belangrijkste reden is dat we veilig willen prikken en dit onder medisch toezicht gebeurt. We hebben echter maar een beperkt aantal artsen beschikbaar, dus willen we snel en doeltreffend kunnen werken, dan is concentratie van deze kennis onvermijdelijk. Ook al is het buiten wat guur en is de vaccinatielocatie niet om de hoek, de meeste van onze ouderen zijn ofwel goed mobiel of hebben familie, vrienden of kennissen die bereid zijn hen naar de locatie toe te brengen. Alles om met de derde prik nog beter beschermd zijn tegen een ernstig ziekteverloop als je onverhoopt tegen het virus aanloopt.  Dat laatste is met vaccineren niet te voorkomen, daarvoor is het nodig je aan de basisregels te houden. Afstand houden, in de elleboog niezen, handen wassen en drukte vermijden.

Zorgpersoneel blijven steunen

Aangezien we aan de slag zijn met boostercampagne, zijn we helaas genoodzaakt het fijnmazig vaccineren tijdelijk af te bouwen, omdat we alle capaciteit nodig hebben om die klus snel af te ronden. In de aanpak van het coronavirus staan we als GGD niet alleen. Het zijn de (huis)artsen, verpleegkundigen, thuiszorgmedewerkers, wijkverpleegkundigen, ambulancepersoneel en nog vele anderen die alles op alles zetten de zorg voortgang te laten krijgen. Petje af! Laten we hen blijven steunen en waarderen en voor ons zelf de moed erin houden.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden. 

Meer info: ggdkennemerland.nl/coronavaccin