Nieuws
Geplaatst op: 03-11-2021 om 11:06 uur
Laatst gewijzigd op: 03-11-2021 om 11:21 uur

Boostervaccinatie 60+ start op 6 december

Het aantal COVID-19 infecties in Nederland loopt op. Om de beschermingsgraad tegen het virus te verhogen, beginnen de GGD’en vanaf 6 december met het prikken van boostervaccinaties: een extra vaccinatie voor 60-plussers. Ook bewoners van zorginstellingen en zorgmedewerkers krijgen binnenkort zo’n boostervaccinatie aangeboden. Het kabinet volgt hiermee het advies van de Gezondheidsraad op om de meest kwetsbare mensen in de samenleving nog beter te beschermen.

Een boostervaccinatie is een extra vaccinatie bovenop de eerdere basisvaccinatie(s). Het is een prikkel voor het afweersysteem en bedoeld om de bescherming tegen COVID-19 te versterken. De booster helpt daardoor tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus. Mensen ouder dan 60 krijgen de boostervaccinatie als eerste aangeboden, omdat zij na de eerste vaccinatie(s) een minder hoge bescherming bereiken tegen corona.

Uitnodigingsbrieven eind november

Het RIVM verstuurt eind november de eerste uitnodigingsbrieven voor de boostervaccinaties, te beginnen bij de leeftijdsgroep 80+. Wie de brief heeft gekregen, kan de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn bellen om een afspraak te maken op een gewenste locatie en datum (vanaf 6 december). Als de mensen van 80 jaar en ouder aan de beurt zijn geweest, volgt de leeftijdsgroep van 60 tot en met 79 jaar. De verwachting is dat de GGD’en in januari 2022 kunnen starten met de vaccinatie van mensen van 60 tot en met 79 jaar.

Zorgpersoneel

Ook zorgpersoneel met direct patiëntcontact krijgt een boostervaccinatie aangeboden. Dit om te voorkomen dat het personeel in de zorg ziek wordt door corona. Door het sterk toenemende aantal besmettingen met het coronavirus, worden ook meer mensen opgenomen in het ziekenhuis. De druk op de zorg neemt daarmee nog verder toe. De boostervaccinatie moet voorkomen dat het personeel in de zorg ziek wordt door corona.

Het gaat om zorgmedewerkers met direct patiëntencontact in:

  • ziekenhuizen;
  • verpleeghuizen;
  • kleinschalige woonvormen;
  • klinische medisch-specialistische revalidatie;
  • huisartsenpraktijken;
  • ambulancediensten;
  • intramurale gehandicaptenzorg;
  • geestelijke gezondheidszorg (ggz) en ggz-crisisdienst
  • wijkverpleging.

Binnenkort wordt duidelijk waar u hiervoor terecht kunt en van wie u de uitnodiging ontvangt.

Meer informatie

Lees het volledige nieuwsbericht op de website van GGD GHOR: Boostervaccinatie voor 60+ begint op 6 december - GGD GHOR Nederland