Nieuws
Geplaatst op: 23-08-2021 om 14:50 uur
Laatst gewijzigd op: 23-08-2021 om 14:56 uur

Column: Gezond leven

Het afgelopen anderhalf jaar hebben we mogen ervaren wat het betekent als het zorgsysteem onder druk komt te staan. Hoewel artsen, verpleegkundigen en verzorgenden onder moeilijke omstandigheden loeihard hebben moeten werken om de noodzakelijke covid-19 zorg te verlenen, kon niet alle medische zorg worden verleend. Als er geen spoed was, werden operaties uitgesteld. Zelfs nu de coronacrisis over zijn top heen is, staat de zorg nog steeds onder druk. Uitval door ziekte en personeelsschaarste maken het nodig alle zeilen bij te zetten, om niet opnieuw in de gevarenzone terecht te komen.

Om minder kwetsbaar te zijn, is het dan ook van groot belang dat we blijven werken aan onze eigen gezondheid. Als we stoppen met roken, geen alcohol meer drinken, meer bewegen en stress vermijden, gaat dit zondermeer tot gevolg hebben dat we minder naar de huisarts hoeven en er minder ziekenhuisopnames te verwachten zijn. We merken dat meer mensen het van belang vinden om gezond te leven. GGD Kennemerland heeft hierop ingespeeld door op de locaties waar wordt gevaccineerd mensen rookstopadvies te geven en hen te attenderen op gratis hulp die er is (www.ikstopnu.nl).

Gedurende het project zijn bijna 4000 mensen aangesproken, waarvan 13% te kennen gaf dat zij roken. Van deze groep heeft 66% een Stoplijn-kaartje aangenomen van de rookstopadviseurs en 26% van de rokers liet blijken stoppen serieus in overweging te nemen. Er werd positief gereageerd op het aanbod. Het werd gevoeld als een duwtje in de goede richting.

Laten we elkaar dat kleine zetje geven. We weten immers dat mensen die covid-19 hebben en roken een grotere kans lopen op ernstige complicaties en overlijden. Een gezondere manier van leven kan helpen dit te voorkomen. Maak gebruik van de hulp die beschikbaar is en wacht niet tot oktober, de actiemaand om mensen aan te moedigen te stoppen met roken. Uit eigen ervaring weet ik dat het nog niet eenvoudig is om de sigaret weg te leggen, maar als je het echt wilt, lukt het! Dat is bevrijdend voor jezelf en helpt de zorg te ontlasten! Daar winnen we allemaal mee.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.