Nieuws
Geplaatst op: 27-07-2021 om 15:04 uur
Laatst gewijzigd op: 27-07-2021 om 15:18 uur

Column: Vaccinatielocaties

Bij de start van de zomervakantie zagen we een sterke stijging van het aantal meldingen van COVID-19, dat aantal ligt op dit moment gelukkig weer lager. De eerste tekenen van stabilisatie zijn zichtbaar in de cijfers. Dit lijkt een direct effect van de maatregelen die met ingang van 10 juli weer van kracht zijn geworden. Jammer dat die maatregelen weer nodig waren, aangezien het vaccineren op stoom lag en we zo dicht tegen de situatie aan zaten dat iedereen zich ook met een 2e prik beschermd zou weten.

Een bijkomend positief effect van het hoge aantal besmettingen van de afgelopen weken, is een verhoogde immuniteit onder jongeren. Zowel door gezette vaccinaties als doorgemaakte infecties.
We zijn inmiddels over de top van het aantal te zetten vaccins heen. Prikten we een paar weken terug nog meer dan 50.000 per week, nu ligt dat op ruim 30.000. Daarna valt het terug naar circa 8000 per week.

Dat wil nog niet zeggen dat we er zijn, want er zijn nog steeds mensen die zich niet hebben laten vaccineren. We blijven ons best doen deze groep te bereiken om ze in de gelegenheid te stellen zich te laten beschermen tegen een mogelijk ernstig ziekteverloop als zij gevangen worden door het virus. Dat is met de deltavariant van het virus, dat nu dominant is, niet uit te sluiten, want deze is veel besmettelijker dan eerdere vormen van het virus.

Verder valt het op dat sommige inwoners denken dat 1 prik voldoende is. Zij laten de 2e prik lopen. Het is nog onduidelijk waardoor dat komt, maar ook daar zullen we aandacht voor hebben.
Waren we aan het begin van het vaccinatieproces nog genoodzaakt om op een plek te vaccineren, omdat er te weinig vaccins beschikbaar waren, nu hebben we een netwerk van 6 locaties waarop wordt geprikt. Aangezien minder massaal wordt gevaccineerd en fijnmazig vaccineren is geïntensiveerd, gaan we het aantal locaties weer afbouwen.

Medio augustus verdwijnen de vaccinatielocaties in Beverwijk en Uitgeest en eind september sluiten we de poort in Haarlem. De locatie in IJmuiden blijft vooralsnog tot medio oktober geopend en Schiphol tot eind dit jaar. Met deze twee locaties zijn we goed in staat om aan de vaccinatieopgave te voldoen. Voor dit moment geldt nog steeds, maak plezier, maar neem zoveel als mogelijk de basisregels in acht.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden. 

Meer over vaccineren: ggdkennemerland.nl/coronavaccin